Tužilaštvu BiH još uvijek nepoznato sa kojih položaja su tokom rata granate padale na Visoko i Brezu

Piše: A. Čorbo-Zećo


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, uz podršku Evropske unije predstavila je nedavno tematski izvještaj „Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine“. Rad Tužilaštva BiH je u ovom izvještaju ocijenjen negativno.

Na osnovu analize konkretnih predmeta OSCE primjećuje i pad kvalitete u istragama i procesuiranju predmeta ratnih zločina. Mnogi pravni stručnjaci upozoravaju da je posljednjih godina na snazi i pokušaj etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina pred bosanskohercegovačkim pravosuđem.

„Toga neće biti. Nemoguće je izjednačiti one koji su napadali BiH s onima koji su je branili. Etničkog balansa nije bilo ni u izvršenju i neće biti ni u procesuiranju. Trebaju svi da odgovaraju za ratne zločine, ali svi dobro znamo da su brojni gradovi u BiH bombardovani, sela popaljena”, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Sve se glasnije govori i o politički montiranim optužnicama za ratne zločine pred domaćim pravosuđem. Tužilac Vladimir Simović u slučaju „Čemerno“ javno je u sudnici Suda Bosne i Hercegovine izjavio da je ova optužnica podignuta po „zaključku Narodne skupštine RS“.

Ovakve navode odbija glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić. Ona je na upit Novinske agencije Patria izjavila da izvještaj OSCE-a nije prava slika ove instiutucije.

„Tužilaštvo BiH radi jednako prema svima. U Tužilaštvu BiH nemamo montiranih optužnica, sve optužnice su podignute na osnovu činjenica i dokaza. Moram reći da Izvještaj OSCE-a ne pokazuje pravu sliku rada Tužilaštva u tom segmentu o čemu ćemo dati svoj osvrt“, kazala je Tadić.

Dopis tužiteljice Elvire Stanojlović mogao bi demantirati navode Tadić. Stanojlović, naime, dopisom u koji je Patria imala uvid obavještava oštećene civile s područja Općine Breze i Visokog o nesprovođenju istrage protiv prijavljenog Roberta Jovanovskog, komandanta Vogošćanske lake pješadijske brigade, jer je Jovanovski preminuo, uz to navodeći i da Breza i Visoko nisu bili u zoni njegove odgovornosti!

„Nakon izvršenog uvida u akt dostavljen od strane Tužilaštva za ratne zločine Srbije utvrđeno je da je prijavljeni Robert Jovanovski preminuo. Svi dokazi upućuju na zaključak da su u konkretnom slučaju artiljerijski napadi bili usmjereni protiv civilnog stanovništva. Međutim, nije moguće izvan razumne sumnje utvrditi sa kojeg lokaliteta su ispaljeni artiljerijski projektili kojima su gađani civilni ciljevi na području Visokog i Breze. Nije moguće sa sigurnošću utvrditi ko je počinio ili naredio neselektivno granatiranje civilnih ciljeva na području općine Breza i Visoko u periodu od januara do marta 1993. godine. Za posljedicu je imalo smrt 22 civila i ranjavanje 102 civila, te su prouzrokovane višemilionske materijalne štete“, navodi se u dopisu Stanojlović.

OSCE u svojim izvještajima kao problem kod procesuiranja ratnih zločina iz devedesetih upravo detektira slične slučajeve, navodeći loše istrage bh. pravosuđa u vezi ratnih zločina te namjerno usmjeravanje na krivi trag.

U optužnici u predmetu „Čemerno“ navodi se da je ta akcija bila legitiman vojni cilj, uništene su haubice Vojske Republike Srpske iz kojih su gađani civili Visokog, Breze i stanovnici drugih naselja uz tok rijeke Bosne. Tužilaštvo BiH do sada nije sprovelo istagu u tom slučaju niti je istraživalo odgovornost Ilijaške brigade VRS-a. Tužilaštvo za ovo granatiranje je istraživalo Vogošćansku brigadu, ali je istraga obustavljena nakon smrti Jovanovskog. 

Patria – nap.ba