NaslovnicaBiHTužilaštvo is...

Tužilaštvo istražuje navode o akušerskom nasilju i korupciji u porodilištima

Korupcija je jedan od najvećih problema bh. društva, u šta se uvjeravamo svakodnevno, a jedan od najnovijih primjera su svjedočenja brojnih porodilja, koje kažu da bez koverte nema sigurnog poroda i humanog tretmana. Sada su se u priču uključile i pravosudne institucije. Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona pokrenulo je istrage o slučajevima akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima. Nažalost, izgleda da uz korupciju ne samo da živimo, nego se i rađamo.

Dvjesto je pisanih i deset videodokaza koje je Udruženje Baby steps prikupilo, te na svom YouTube kanalu objavilo o slučajevima nasilja i koroupcije u porodilištima u Bosni i Hercegovini, a kojim je, između ostalog, utvrđeno da novčana “nagrada” za medicinsko osoblje pri porodu iznosi u prosjeku 140 KM.

Ovo su samo neka od svjedočenja:

„Ležala sam 15 dana u bolnici, niko me nije ni pogledao dok muž nije došao i dao kovertu doktoru. Odmah sljedeće jutro je odlučio da me porađa.“

„Platili smo 400 KM i porodili su me, a da nisam platila ko zna koliko bih ležala i šta bi bilo, jer se beba već nagutala plodne vode. Iskustvo nije bilo nimalo lijepo.“

Na osnovu anonimnih prijava, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona formiralo je dva predmeta u kojima se provjeravaju navodi o mogućim slučajevima akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima u ovom kantonu.

„Radili smo veliko istraživanje koje je obuhvatilo 2.713 porodilja i rezultati su pokazali traumatične stvari: preko 50% poroda praćeno je koruptivno, odnosno prisutno je mito na svakom drugom porođaju, bilo prije ili poslije poroda“, ističe Amila Tatarević, predsjednica Udruženja Baby steps.

Ovim postupkom Tužilaštvo ZDK-a predstavlja dobar i odgovoran pristup evidentnom problemu, smatraju iz Udruženja, a da su iskustva širom zemlje ista ili slična, potvrđuje i primjer iz Banje Luke.

„Veoma neugodno iskustvo, rekla bih prije traumatičnom. Počnem li pričati, bojim se da ću početi plakati. Porod koji je počeo u pola 10 završio se 15 do 7 carskim rezom. Počeli smo indukovanim porodom, pa smo onda uzeli epidural, jer se to više nije moglo izdržati i na kraju se više ničega ne sjećam. Sjećam se da sam rekla da ću pasti u nesvjest“, prisjeća se Sanela Tuckešić, porodilja iz Banje Luke.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, kako su nam potvrdili, trenutno provodi istražne radnje i to u dva predmeta:

„Predmet protiv tri doktora sa ginekologije zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje, a koji se odnosi na porod pacijentice na odjelu Ginekologije, Kantonalna bolnica Zenica, te predmet koji je formiran na osnovu prijave protiv jednog doktora ginekologije zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.“

Iz organizacija Whistleblowing International i Evropskog centra za prava zviždača, koji su javnost obavijestili o aktivnostima istražnih organa, zasad nema komentara.

“U ovom trenutku nemam više komentara. Proces treba ići svojim prirodnim tijekom, a očekujemo temeljite i transparentne istrage koje osiguravaju odgovornost i pravdu za sve.”

Iz KBZ-a ističu da su o aktivnostima Tužilaštva saznali iz medija. Tvrde, pretinac za anonimne pritužbe pacijenata ovog odjela u najvećoj mjeri je prazan.

„Ako se radi o nekoj istrazi za koju indicije postoje, što se tiče našeg odjela, neće biti sputavanja, bit će otvorena vrata. Za saradnju smo i neka organi istraže te svoje navode. One imaju pravo i pozivam ih, ako imaju primjedbe ili sugestije, imamo sanduče za žalbe da svaka prijavi nepravilnost, ako ju je doživjela, i to će biti normalno tretirano“, poručuje dr. Tarik Zulović, načelnik Odjela ginekologije i porodiljstva u KBZ-u.

A dok istražne radnje ne budu završene i daju konkretne rezultate, jedno je sigurno – bez dijeljenje iskustava, podizanja tužbi te edukacije zdravstvenog osoblja nema nade ni u promjene u već narušenom zdravstvenom sistemu.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.