SvijetEvropaTusk u posjeti Parizu i Berlinu dok raste zabrinutost za sigurnost

Tusk u posjeti Parizu i Berlinu dok raste zabrinutost za sigurnost

Poljski premijer Donald Tusk putuje u ponedjeljak u Francusku i Njemačku dok tri članice Evropske unije žele da se zbliže suočene sa rastućim sigurnosnim rizicima, prenosi Reuters.

S obzirom na to da će rat u Ukrajini uskoro ući u treću godinu, a moguće predsjedništvo Donalda Trumpa prijeti američkoj posvećenosti transatlantskom vojnom savezu NATO-u, Varšava, Pariz i Berlin smatraju jedinstvo odbrane ključnim.

– Evropa mora da se sabere… ovo je odgovor na pitanje šta će se dogoditi ako Trump pobijedi. Nemamo vremena, moramo imati veći kapacitet odbrambene industrije – rekao je izvor iz poljske vlade.

Izvor je dodao da je Evropi hitno potrebna zajednička proizvodnja municije i da Poljska više ne blokira “stratešku autonomiju”: čineći Evropu manje zavisnom od drugih.

Promjena je primijećena i drugdje u Evropi.

– Sada po prvi put poljska vlada kaže da jačanje područja evropskih sigurnosnih odbrambenih kapaciteta nije u suprotnosti sa jakim NATO-om – rekao je Dietmar Nietan, njemački zvaničnik zadužen za saradnju s Poljskom.

Odnosi između Poljske i Njemačke bili su zategnuti zbog osam godina nacionalističke vladavine u Varšavi. U kampanji za oktobarsko glasanje stranka Pravo i pravda (PiS), koja je bila na vlasti od 2015. do 2023., proglasila je Berlin negativcem u svemu, od migracije do energetike.

Visoko.bafederalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE