Turski turisti čistili snijeg ispred tunela RavneGRUPA IZ TURSKE ČISTILA SNIJEG ISPRED TUNELA RAVNE

Brojni novi sadržaji koji su proteklih sezona obogatili ponudu Bosanske doline piramida, doveli su do toga da su Visoko i Bosanska dolina piramida postali turistička destinacija tokom cijele godine. Iako je zima, a zimski period u proteklim godinama je u Visoko dovodio mnogo manji broj gostiju, ova zima obara i rekorde u broju gostiju koji obilaze lokacije na kojima radi Fondacija, a to se prije svega odnosi na lokalitet Prahistorijskog podzemnog kompleksa tunela Ravne.

– Iako je zimski period u kojem smo navikli na nešto manji broj gostiju, ovaj dio mjeseca januara nam je svakodnevno dovodio goste, i pored lošeg vremena, te sniježnih padavina. Većina gostiju zainteresirana je za tunele Ravne, a pomenula bih kako sve naše službe, a tu prije svega mislim na vodičku, redovno rade i obavljaju redovne poslove, tako da gostima ni u ovim zimskim mjesecima ništa ne manjka. S druge strane i vrijedni uposlenici Fondacije su angažirani tokom cijele godine, pa je to slučaj i ove zime, a radovi su aktuelni u novim, Ljekovitim tunelima – kazala nam je vodič Fondacije, Evelina Ćehajić, koju smo sreli s ostatkom ekipe vodiča na tunelima Ravne.

Tokom decembra i januara Bosansku dolinu piramida posjećivali su gosti iz cijelog svijeta, a ni loše vrijeme ni na trenutak nije zaustavilo dolaske, niti posjete.

– Posebno nas je oduševila grupa iz Turske koja nam je stigla upravo u vrijeme najvećih sniježnih padavina. Nakon što su obišli tunele, meditirali i napunili se pozitivnom energijom, i nas su pozitivno iznenadili i obradovali, te nam se s lopatama pridružili u čišćenju prilaza tunelima, te puteva oko tunela, što smo i zabilježili. – ispričala nam je Evelina.

Tuneli Ravne za sve goste otvoreni su tokom cijele godine, naravno i u zimskom periodu, a o gostima brinu vodiči Fondacije. Prve organizirane i veće grupe gostiju u Visokom se očekuju već krajem ovog i početkom mjeseca februara, dok je pravi početak sezone, sada već tradicionalno, početkom mjeseca marta.