NaslovnicaPreporukaTurski "leden...

Turski “ledeni muzej”: Jedinstvena šetnja na minus pet stepeni

Turski “ledeni muzej” Ata u istočnoj provinciji Erzurum, jednom od najvažnijih središta zimskog turizma u zemlji, tokom cijele godine posjećuju domaći i strani turisti koji uživaju u ledenim skulpturama na minus pet stepeni Celzijusa.

Muzej, jedini ove vrste u Turskoj, osnovan je u saradnji s Univerzitetom Ataturk i Razvojnom agencijom za sjeveroistočnu Anadoliju (KUDAKA).

Otvoren je 2020. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Ataturk u Erzurumu, jednom od gradova u kojem je zimska sezona oštra.

Muzej, koji sadrži ledene skulpture osvijetljene posebnim sistemima posjetioce u kaputima, zbog hladnoće, vodi na putovanje kroz skulpture.

Od otvaranja posjetilo ga je 100.000 osoba.

Mustafa Bulat, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Ataturk, rekao je da je muzej otvoren za posjetioce 2020. godine sa skulpturama od leda, samostalnim i grupnim izložbama.

“Mi pravimo umjetnička djela od leda. Erzurum je centar zimskog turizma. Temperatura u muzeju je minus pet stepeni Celzijusa i ljeti i zimi”, rekao je Bulat.

Kako je kazao, muzej se najviše sviđa posjetiocima iz Ukrajine, Azerbejdžana i Evrope.

“Hiljade ljudi dolazi iz svih dijelova Turske”, dodao je Bulat.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.