Turska: Ukinuta zabrana pristupa društvenim mrežama

733

Turske vlasti ukinule su zabranu pristupa društvenim mrežama, među kojima Twitteru, Facebooku i YouTubeu, uvedenu u ponedjeljak zbog objavljivanja fotografija tužioca koga su prošle sedmice u Istanbulu ubili ekstremisti, saopćila je zvanična Ankara. 

Društvenim mrežama u ponedjeljak se u Turskoj nije moglo pristupiti nekoliko sati, na nalog suda koji je blokirao pristup tim websiteovima, ali u utorak oni funkcioniraju normalno, prenosi agencija AFP.

Pristup društvenim mrežama je ponovno odobren nakon što su siteovi postupili u skladu s nalogom suda i uklonili sporne fotografije. Nalog o blokadi stranica je izdat nakon što su objavljene fotografije na kojima ekstremisti drže uperen pištolj u tužioca Mehmeta Selima Kiraza, koji je ubijen prošle sedmice u pucnjavi između policije i grupe koja ga je otela u zgradi suda.

Vladini funkcioneri su kritikovali turske medije zbog objavljivanja takvih fotografija, ocjenjujući da se radi o antivladinoj propagandi. Kiraz je ranjen hicem u glavu kada su ekstremisti zauzeli zgradu suda, a tužilac je kasnije u bolnici podlegao povredama.

Komentari

komentara