Turska je uz BiH, ali je u Srbiji otvorila još jednu fabriku

1650

Turska tekstilna firma Jeanci u Krupnju je danas otvorila novi pogon čime je nastavila sa investicijama u Srbiji. Fabrika tekstilnih proizvoda će za početak zaposliti više od stotinu mladih radnika iz Krupnja, mjesta sa izraženom nezaposlenošću gdje je prošle godine u poplavama načinjena velika materijalna šteta.

Tako je poslije Leskovca ovo drugo mjesto u Srbiji gdje će se proizvoditi odjevni predmeti ove fabrike, a izvoziti u Italiju, Rusiju i Norvešku. Inače, Jeanci je u martu prošle godine otvorila fabriku u Leskovcu sa oko 400 radnih mjesta. Ta firma je do sada za proizvodne kapacitete u Srbiji uložila oko šest miliona eura.

Istovremeno, sa dešavanjima u Srbiji dešavao se i sastanak premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovića i ambasadora Republike Turske u BiH Cihada Erginaya tokom kojeg je izražena zahvalnost na dobrodošlici, ali i poručeno da je Turska uvijek uz BiH. Također, čestitano je na formiranju vlasti.

Gradonačelnik Zenice, Husejin Smajlović je kazao da je velika čast što je ambasador odlučio posjetiti grad Zenicu.

„Upoznali smo se i o principima pomoći privrednicima kreditnom linijom od 50 miliona eura, koju je turska vlada stavila na raspolaganje“, kazao je Smajlović.

Osim toga, govorilo se i o posjeti predsjednika Turske, Recepa Tayypa  Erdogana Bosni i Hercegovini, a ambasador Turske Erginay je kazao da je samim formiranjem vlasti  stvorena  mogućnost međunarodnih posjeta, ali da je rano govoriti o preciznijim datumima.

Erginay je sa svojom delegacijom posjetio i Zeničko muftijstvo gdje je upoznat sa aktivnostima te institucije, a upriličena je i posjeta Univerzitetu u Zenici i gradskoj areni.

Komentari

komentara