NaslovnicaSvijetTurska i dalj...

Turska i dalje uslovljava prijem Švedske i Finske u NATO

Švedska i Finska su postigle određeni napredak u ispunjavanju bezbjednosnih zahtjeva Ankare, ali moraju da preduzmu “konkretne korake” da bi dobile odobrenje Turske za svoje stupanje u NATO, izjavio je danas u Bukureštu turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turski ministar se u utorak na marginama sastanka NATO-a u Bukureštu sastao sa švedskim i finskim kolegom i rekao da su te dvije države “preduzele neke korake da ispune svoje obaveze”, ali da “još nema konkretnog razvoja nekih pitanja kao što su izručenje osumnjičenih koje traži Turska i zamrzavanje imovine terorista. Podsjetili smo te države da na kraju treba ubijediti turski narod i turski parlament” da bi ih Ankara pustila u NATO.

Turska nije podržala pristupanje Švedske i Finske NATO-u optuživši ih da ignorišu prijetnje kurdskih i drugih organizacija koje Turska smatra teroristima, i da tim osobama decenijama pružaju utočište.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobias Billstrom rekao je međutim poslije sastanka s Cavusogluom da je “napredak napravljen” u pogledu članstva u NATO-u i da će uskoro otputovati u Tursku, te da će “vjerovatno na kraju doći do tačke u kojoj turski parlament ratifikuje” pristupanje Švedske i Finske.

Finski ministar inostranih poslova Pekka Haavisto rekao je poslije sastanka sa svojim turskim kolegom da su razgovarali “u konstruktivnom duhu” i da je “dobio potvrdu iz Turske da je Finska ispunila uslove koji su od nje traženi”.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je uvjeren da će se dvije nordijske zemlje uskoro pridružiti Alijansi i da proces za to “ide rekordnom brzinom”.

“Turska, Švedska i Finska se direktno angažuju, kao i sa NATO-om, kako bismo bili sigurni da su zabrinutosti Turske u potpunosti riješene, među kojima je i zabrinutost za njenu bezbjednost. Taj proces ide naprijed i veoma sam uvjeren da će Finska i Švedska uskoro biti formalno nove članice Alijanse”, rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da je “vrijeme da dočekamo te države kao punopravne članice Alijanse”.

Pošto je Rusija u februaru upala u Ukrajinu, Švedska i Finska su, uplašene da bi Rusija mogla i njih da napadne, napustile dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i podnijele zahtjev za članstvo u Alijansi.

Parlamenti Turske i Mađarske tek treba da ratifikuju podršku dok je ostalih 28 država NATO-a to već učinilo.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AP

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.