SvijetAzijaTurska bespilotna letjelica na radaru iscrtala nacionalni simbol zemlje

Turska bespilotna letjelica na radaru iscrtala nacionalni simbol zemlje

Turska bespilotna letjelica Akinci, koja je otkrila lokaciju pada helikoptera u Iranu, na radaru je iscrtala nacionalni simbol zemlje prije nego što je sletjela u bazu u Turskoj.

U aplikaciji FlightRadar24, nakon što je uspješno završio misiju u Iranu i vratio se kući, vidjelo se da je Akinci na nebu nacrtao polumjesec i zvijezdu prije nego što je sletio u bazu u Vanu.

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je jučer “tvrdo sletio” zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

Zbog teških vremenskih uslova na terenu Iran je zatražio pomoć Turske u okviru koje je poslana i bespilotna letjelica Akinci.

Turska bespilotna letjelica otkrila je izvor topline, za koji se smatralo da je olupina helikoptera, i podijelio koordinate s iranskim vlastima.

Nakon ovog otkrivanja, iranski Crveni polumjesec je objavio da je pronašao lokaciju olupine helikoptera.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollah Al-Hashem, navodno je jučer “tvrdo sletio” zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da nema preživjelih u ovoj nesreći.

Let turske bespilotne letjelice privukao je veliku pažnju širom svijeta od samog početka.

Prema aplikaciji FlightRadar24, više od 200.000 ljudi pratilo je kružno kretanje bespilotne letjelice Akinci na nebu Irana.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE