ZanimljivostiTurkinja Ercumen postavila svjetski rekord: Zaronila na dubinu od 106 metara bez...

Turkinja Ercumen postavila svjetski rekord: Zaronila na dubinu od 106 metara bez peraja

Poznata turska roniteljica Sahika Ercumen u utorak je postavila novi svjetski rekord u dubinskom zaronu s promjenjivom težinom (VWT). Ercumen (38) postavila je rekord tako što je zaronila na dubinu od 106 metara bez peraja u Mediteranskom moru.

Turkinja je ronila u moru u blizini Hataya kako bi se solidarisala s jugom Turske koji je razoren snažnim zemljotresima početkom 2023. godine.

Srbijanska roniteljica Lena Balta je prije nje u disciplini zaron s promjenjivom težinom bez peraja postavila rekord od 105 metara u egipatskom Sharm el-Sheikhu u junu 2022. godine.

Ercumen je oborila rekord u ovoj disciplini na 100. godišnjicu postojanja Republike Turske koja se proslavlja 29. oktobra.

Program Ujedinjenih naroda za razvoj ranije je proglasio Ercumen turskom ambasadoricom za podvodni svijet.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE