Turizam i ugostiteljstvo u problemima: Svi aranžmani do avgusta otkazani!

Podaci turističkih organizacija i agencija pokazuju kako su svi aranžmani do avgusta otkazani. Dok deseci hiljada ljudi strahuju od gubitka posla, ugostitelji i vlasnici hotela traže pomoć vlasti u očuvanju branše.

Na posljedice širenja panedemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini su najbrže reagovali turistički radnici. Oko 10 hiljada hotelijera, turističkih vodiča i ugostitelja trenutno nema posla. Da ne bi otpustili radnike, Vlada Federacije im je obećala uplate doprinosa u visini minimalne plate, odnosno oko 230 KM po radniku, a Vlada Kantona Sarajevo dio novca za plate.

– Doprinose na minimalan lični dohodak će priznati. Da li će direktno nama uplatiti, ili će oni direktno na PIO/MIO ili onaj penzioni fond uplatiti to još nismo zvanično dobili. Treba Dom da potvrdi tu odluku. Takođe oko minimalnog ličnog dohodka bi trebala kantonalna vlada. Međutim, to još nije zvanično ni jedna ni druga odluka. Većina će biti zadovoljna, jer svakako ne rade nikako, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, prenosi BHT.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo će novac od boravišnih taksi koje su uplatili turisti, preusmjeriti za plate turističkih radnika, a Federalna vlada pokriti troškove doprinosa za radnike, ali samo za one zajednice koje su redovno izmirivale svoje obaveze prema državi.

I turistički radnici iz Republike Srpske su jednako bez posla. Ipak, optmistično vjeruju da će se turizam prvi oporaviti. Zbog toga su iz Turističke organizacije opštine Pale 3.790 KM, prikupljenih za ekološko klizalište, donirali opštinskom fondu za nabavku medicinske opreme i pomoći socijalno ugroženim, prenosi Agencija Patria.