SvijetEvropaTuristička ponuda BiH predstavljena na najvećem svjetskom sajmu turizma

Turistička ponuda BiH predstavljena na najvećem svjetskom sajmu turizma

Zahvaljujući Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, koja je okupila suizlagače iz javnog i privatnog sektora s područja cijele Bosne i Hercegovine i osigurala atraktivan izložbeni prostor, posjetioci najvećeg turističkog sajma na svijetu ITB Berlin imaju priliku upoznati se sa cjelokupnom bogatom turističkom ponudom, kulturom, historijom i prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

ITB Berlin je najveći i najznačajniji međunarodni sajam turizma, a ovogodišnje izdanje se održava od 5. do 7. marta.

Već više od 50 godina, ova prestižna sajamska manifestacija okuplja najvažnije sudionike turističke privrede, a ove godine učešće uzima više od 10.000 izlagača iz 165 zemalja svijeta i preko 170.000 poslovnih posjetitelja.

– Turisti iz Njemačke na listi su od 10 zemalja koje imaju najznačajniji udio u ostvarenom turističkom prometu u Kantonu Sarajevo, prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Odlikuje ih dobra platežna moć i traganje za jedinstvenim iskustvima, s posebnim akcentom na usluge i turističke proizvode visoke kvalitete. Najviše interesa pokazuju za kulturno-historijski i ratni turizam, ali i za outdoor aktivnosti i upoznavanje tradicije Sarajeva i Bosne i Hercegovine – kazao je predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić.

Istakao je da Kanton Sarajevo zauzima lidersku poziciju kada je u pitanju turistički promet ostvaren u Bosne i Hercegovine, ali i da se prepoznaje važnost uvezivanja i širenja turističke ponude jer turizam ne poznaje administrativne granice.

Sajmovi i prezentacije na međunarodnom tržištu dobra su prilika i za jačanje diplomatskih odnosa te je posjeta turističkih radnika upotpunjena prijemom kod ambasadora Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damira Arnauta.

Kao dodatni iskorak u promociji, u sklopu sajma će biti predstavljena prva destinacijska web stranica Bosne i Hercegovine – www.discoverbih.com koja je razvijena zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori BiH i projektu USAID Turizam, a koja ima za cilj objedniti i prezentirati turističku ponudu cijele zemlje i pozicionirati Bosnu i Hercegovinu kao poželjnu turističku destinaciji na međunarodnom tržištu, te doprinijeti povećanju turističkog prometa i prihoda od turizma, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE