Tuneli Ravne u Visokom ruše sve rekorde, do 20. avgusta obišlo ih 91.000 posjetilaca

768

Arheološki park “Bosanska piramida Sunca” postao je prava turistička destinacija koju svakodnevno obilaze brojni turisti iz cijelog svijeta. Prof. dr. Semir Osmanagić, arheolog i osnivač Fondacije “Bosanska dolina piramida”, ističe da su već sada premašili zacrtani plan za 2021. godinu.

– Imamo rekordnu i fantastičnu sezonu koja je premašila sva naša očekivanja. Od 1. januara do 20. avgusta imali smo 91.000 posjetilaca u tunelima Ravne, koji su naša najatraktivnija turistička destinacija. U 2020. godini smo imali 84.000, a 2019. oko 50.000 posjetilaca. Do kraja godine mislimo da bi mogli stići do brojke od 120.000 posjetilaca – kaže Osmanagić.

Kako ističe, popularizaciji arheološkog parka doprinijele su brojne sportske, muzičke i filmske zvijezde.

– Osim šampiona Novaka Đokovića, tu su Damir Džumhur, Jusuf Nurkić, Mirza Teletović, Džanan Musa… U Visoko su dolazili i najbolji rukometaši, košarkaši, karatisti iz regiona. Nedavno smo uz naše košarkaške zvijezde Nurkića, Musu i Teletovića organizirali turnir za djecu bez roditelja Mostara, Banja Luke, Sarajeva i Zenice. Naš arheološki park postaje svojevrsna sportska turistička destinacija. Posljednjih sedmica redovan posjetilac je i naš glumački bard Josip Pejaković koji na našim lokacijama promovira svoju novu knjigu. I biznismeni i uspješni poslovni ljudi dolaze na naše piramide. Tako su nas posljednjih dana obišli Mensur Mulalić, vlasnik Limometala iz Cazina, Adnan Kovačević, vlasnik autosalona Turbo Trade iz Sarajeva i Šemsudin Smajić, uspješni Bosanac koji je vlasnik uspješne firme u Minhenu. I muzičari i pjevači podržavaju naš rad. Piramidama je oduševljen i Branko Đurić, Amir Pilav iz grupe ZAR i mnogi drugi – kaže Osmanagić.

Komentari

komentara