NaslovnicaZDKSportTuka i Pezer ...

Tuka i Pezer žele ostvariti najbolje rezultate sezone na atletskom mitingu ‘Zenica 2022’

Atletski klub Zenica sutra će biti domaćin 13. međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2022”, na kojem će sudjelovati oko 160 atletičara i atletičarki.

Takmičenja na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” sutra počinju u 16.00 sati, a prijavljeni su atletičari i atletičarke iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Glavne će zvijezde biti najbolji bosanskohercegovački atletičari i članovi zeničkog tima, srednjeprugaš Amel Tuka i bacač kugle Mesud Pezer.

Menadžer Mitinga i predsjednik AK Zenica Hamza Alić, koji se do sada takmičio, ove je godine prvi put u ulozi organizatora pa je danas na pres-konferenciji istakao kako se trudio da te poslove uradi najbolje što zna kako bi se svi gosti ugodno osjećali u Zenici.

– Naši ljubitelji sporta i naši građani će imati priliku sutra, ako Bog da, da prate “kraljicu sportova”. Da pogledaju naš miting i siguran sam da će biti zanimljivih rezultata, ali i da ćemo moći pokriti sve troškove te ispoštovati sve nagrade kao što je i predviđeno- kazao je Alić.

Direktor Mitinga Aziz Kevelj istakao je kako je “teško  govoriti o visokoj kvaliteti takmičenja”, jer se, nakon pauza zbog pandemije koronavirusa, na mnogim destinacijama ovih dana održavaju atletska takmičenja.

– Naravno, mi imamo svoju tradiciju i oni koji su dolazili ranije žele ponovo doći u Zenicu. Što se tiče zemalja iz kojih dolaze učesnici, to su zemlje iz okruženja, uz Rumuniju i Italiju. Recimo, iz Rumunije nam dolazi jedan odličan bacač diska i koplja…Dolazi i hrvatski skakač u dalj Marko Čeko, koji je na granici osam metara. Prijavljeno je ukupno 158 atletičara i atletičarki -istakao je Kevelj.

Napomenuo je da zvaničan rok za prijave bio 2. juni, ali da su i nakon tog roka primali kvalitetne takmičare i takmičarke.

– Ljetnu sam sezonu otvorio drugim mjestom i rezultatom 20,51 metar u Slovenskoj Bistrici, a nakon toga nastupio sam u Sarajevu i bacio sam 20,31 metar. U dobroj sam formi, ali formu želim tempirati za Evropsko prvenstvo.

Zdrav sam i dat ću sve od sebe da ostvarim dobar rezultat, da bacim u svom gradu bacim rekord ove sezone – kazao je Pezer.

Najavio je kako ga ovog ljeta očekuje još i Svjetsko prvenstvo u Americi te Mediteranske igre u Alžiru.

Tuka će nastupiti u trci na 800 metara, u kojoj je u nedjelju, u marokanskom Rabatu bio peti na mitingu Dijamantne lige. Bio je to njegov prvi ovosezosnki nastup na mitingu Dijamantne lige.

– Jučer sam putovao cijeli dan, ali nadam se da ću se uspjeti odmoriti i sutra istrčati dobru trku. Sutra ću, kao što je to uvijek tako, dati sve od sebe i istrčati što bolji rezzultat- u najmanju ruku najbolji rezultat ove sezone. Jako sam sretan što nastavljamo ovu tradiciju, pogotovo nakon Covida, jer se borimo da u našem gradu organizujemo ovakav spektakl.

Pozivam sve naše sugrađane i ljude iz okruženja, koji su sutra u mogućnosti da dođu te da nas podrže i da svi zajedno uživamo. Nadam se da će nas i vrijeme poslužiti- istakao je Tuka.

Istakao je da je ovo takmičenje posebno za sve članove zeničkog kluba te da se zbog toga trude da njegov datum uklope u svoj kalendar.

– Uvijek je poseban osjećaj nastup na našem mitingu, na kojem imam i najveću tremu. Ne znam zbog čega je to tako, ali adrenalin u meni budi nešto posebno. Drago mi je što godinama taj osjećaj ne hlapi, nego je i jači- kazao je Tuka.

Pezer je također podvukao kako je poseban osjećaj bacati pred svojom publikom, pred svojim najmilijim.

Seniori će se takmičiti u osam (100 m, 800 m, 3.000 m, Vis, Dalj, Kugla, Disk i Koplje), a seniorke u sedam disciplina (100 m pr., 100 m, 400 m, 1.500 m, Dalj, Kladivo i Disk), dok će se izvan oficijelnog programa mitinga održati trke u kolicima za lica sa invaliditetom; trka na 80 metara za predškolski uzrast, 200 metara za juniore te 300 metara za djevojčice rođene 2010. godine i mlađe.

Po tri prvoplasirana iz svake discipline zvaničnog programa bit će nagrađeni novčanim nagradama u iznosu od 150, 100 ili 50 eura, dok će dodatno biti nagrađeno 10 najvrednijih rezultata mitinga u obje kategorije. Najvredniji rezultat mitinga bit će nagrađen s 1.000, drugi 800, treći 700, četvrti 600, peti 500, šesti 400, sedmi 300, osmi 200, deveti 100 te deseti rezultat s 50 eura.

Najvredniji rezultat će dodatno biti honoriran s još 500 eura, a što je specijalna nagrada, odnosno poklon predsjednika Organizacionog odbora Mitinga Suada Kaknje, koji je istakao da su “zatvorili finansijsku konstrukciju” za ovogodišnje takmičenje.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.