Tri zlata, četiri srebra i povelja Univerziteta u Sarajevu za visočke studente

Jučerašnju promociju diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, kako smo već objavljivali, obilježili su i visočki mladi.

Među dobitnicima posebnih priznanja su i mladi uspješni studenti sa područja općine Visoko: Amina Begić, Harun Hindija, Gregor Jurišić, Amar Muhamedagić, Kenan Muhamedagić, Hanka Omanović, Harun Uzunalić i Irma Vranić.

Foto galerija na društvenoj mreži FB: Magazin plus

 

Vezana objava: Visočki najbolji studenti Univerziteta u Sarajevu

Danas objavljujemo dopunu informacije:

 

 

Harun Hindija – Najbolji studenti prvog i drugog ciklusa studija u 2017. godini, sa prosjekom 10,00  s Prirodno-matematičkog fakulteta

– srebreni s matematičke olimpijade u Argentini 2012. godine

2015. – Zlatna značka za prvi ciklus studija

– “Zapravo, ljubav prema matematici je došla preko mog učitelja Nermina, u OŠ Mehmedalija Mak Dizdar u Visokom. Kasnije su tu bili i drugi profesori iz iste škole, Izet i Mensur.
U prvom razredu sam osvojio srebrenu medalju Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za juniore, a onda je sve to krenulo. Na Internacionalnoj olimpijadi sam učestvovao tri puta, na Balkanskoj olimpijadi sam osvojio zlato. Sve sam to, naravno, postigao uz pomoć profesora koji su sa mnom vježbali i prenosili mi svoje znanje, a to su Salem Malikić, koji je tokom četiri godine srednje škole najviše radio sa mnom, i Dino Oglić, koji je spremao cijeli bh. tim”, izjavio je Hindija.

 

 

Gregor Jurišić –  Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, najbolji student prvog ciklusa studija Ekonomskog fakulteta

Ovu nagradu prvenstveno percipiram kao čast, verifikaciju uloženog znanja i truda, ali i kao potencijal za daljnju vlastitu intelektualnu i profesionalnu izgradnju i, što je najvažnije, ona predstavlja potencijal i obvezu za doprinos društvu i izgradnju bolje i perspektivnije budućnosti i svijeta boljim mjestom za život. Što se tiče ovog ciklusa školovanja i života, stajališta sam da sam ja kao osoba danas, kao i svaki čovjek, suma svih svojih dosadašnjih iskustava, znanja, proživljenih trenutaka i ljudi, koje sam upoznao, stoga su, svakako, prethodne 3 godine mog dodiplomskog studija dale znatan, izuzetno značajan, obol mom životu i podlogu za daljnji osobni razvoj, posebice jer sam imao priliku proširiti svoje intelektualne vidike, izgraditi se i afirmirati karakterno i upoznati fantastične i drage ljude, koji su se pokazali izuzetno važnim za moj život. Zato bih želio poantirati da je, dakle, ovo razdoblje mog života ostavilo velik pečat na obilježjima mog karaktera.  Želio bih apostrofirati da sam izrazito zahvalan svojoj obitelji: mami, tati i baki, i mojim dragim prijateljima za svu pruženu podršku tijekom mojih fakultetskih dana, jer su jednostavno doprinijeli kreaciji te unikatne energije i ambijenta adekvatnog za podsticaj, koji me tjerao naprijed, da uvijek uložim i posljednji atom energije u ostvarenje ciljeva. Zahvalan sam što imam sreću, čast i privilegiju konstantno biti okružen i družiti se s izuzetno dragim, pozitivnim i karakterno izgrađenim ljudima s integritetom, jer svaku osobu percipiram kao nepresušan izvor ljudskosti, novih spoznaja i potencijal za stvaranje svijeta boljim mjestom- drago mi je što se u svakodnevnim razgovorima s njima sve više uvjeravam da je to moguće! Poruka za mlade: U današnjem dinamiziranom i pomalo kaotičnom svijetu, najvažnije je očuvati ljudski dignitet i afirmirati znanje i moral kao cigle u mostu budućnosti društva, pri čemu uvijek treba dati svoj maksimum i pokazati čvrstinu karaktera i odlučnost za promjene- jer to je pravi cilj obrazovanja! Svima bih poručio da uvijek ostanu dosljedni sebi i istinskim ljudskim vrijednostima i da prate onu svoju znatiželju, onu neutaživu želju, koja nas tjera naprijed, jer iskra znatiželje u pojedincu je plamen budućnosti društva! Kratko, decidirano i precizno: Sapere aude!- „usudimo se znati!“

 

 

Kenan Muhamedagić –  Zlatna značka drugog ciklusa studija Mašinskog fakulteta

Počastvovan sam što sam nositelj najvišeg priznanja Univerziteta u Sarajevu. To je kruna dosadašnjeg rada, ali isto isto tako i veliki motiv da nastavim na usavršavanju svog znanja. Naravno, za sve ovo je trebalo uložiti dosta truda i vremena, ali to se na kraju uvijek isplati. Također, u svemu ovome mi je dosta pomogla i podrška roditelja, kojima dugujem najveću zahvalnost.

Nadam se da će ovo priznanje povećati moju konkurentnost na tržištu rada, a ne samo biti nešto o čemu će se pričati 2-3 dana.

Moja poruka mladima je da sebi uvijek postavljaju visoke ciljeve i da obrazovanje smatraju najboljom investicijom, koja će im se višestruko vratiti.

 

 

Amar Muhamedagić – Srebrena značka drugog ciklusa studija Elektrotehničkog fakulteta

Zadovoljstvo je dobiti priznanje kojim se potvrđuje uloženi trud tokom strudiranja. Ovom prilikom se zahvaljujem mojim roditeljima koji su bili moja najveća podrška u ostrvarivanju ovog uspjeha. Zahvalnost želim iskazati svojim profesorima i asistentima sa Elektrotehničkog fakulteta na prenesenom znanju, kao i svojim kolegama i prijateljima. Poruka za mlade: Učite i istražujte kako bi ste doprinjeli prosperitetu našeg društva.

 

Irma Vranić – Srebrena značka zdravstvenog Univerziteta u Sarajevu, student drugog ciklusa studija
Period školovanja, kako mog, tako i svačijeg drugog, obilježen je mnogim usponima i padovima. Svakog čovjeka samo jedno vodi do uspjeha, a to je jasno određen cilj kroz godine i godine školovanja. Period školovanja je prvenstveno period psihičkog sazrijevanja, a zatim period odricanja, odnosno period podređivanja samoj školi, studiranju i izučavanjima. Na nagradu, posebno priznanje fakulteta, kako na prvom, tako i na drugom ciklusu studiranja gledam kao na jednu notu koja je upotpunila godine truda. Uz sve ovo, moja najveća podrška bila je moja porodica kojoj sam neizmjerno zahvalna na svemu, jer bez njih ne znam da li bi bilo moguće, ali sigurna sam da bi bilo mnogo, mnogo teže.

 

Harun Uzunalić – Srebrena značka zdravstvenog Univerziteta u Sarajevu, student prvi ciklus studija

Kao jedan od 185 najboljih studenata najstarijeg i najbojeg univerziteta u BiH osjećam se ponosno i radosno jer vjerujem da je obrazovanje najispravniji put kroz život. Moje četverogodišnje obrazovanje ostalo je obliježeno usponima i padovima, s puno uspomena i korisnog iskustva čime je svrha visokog obrazovanja po mom mišljenju ispunjena. Najveća podrška su mi svakako moji roditelji kojima se ovim putem zahvaljujem, a mladima poručujem da život shvate kao izazov, obrazovanje kao dio života, a usvojeno znanje kao najveći kapital koji mogu posjedovati.

 

Amina Begić – Srebrena značka Fakulteta za upravu

Izuzetna mi je čast što sam nosilac ovog priznanja. Tokom studiranja motivacija mi je prvenstveno bila činjenica da volim svoju struku, a i lijep je osjećaj kada dobijete nagradu za sav svoj dugogodišnji trud, rad i odricanje. Znanje je naše najjače oružje i ulaganje u obrazovanje je najveća investicija jer ono nikada neće propasti. Možda bi bilo lijepo da mi zlatni i srebreni studenti imamo privilegiju prilikom zapošljavanja, ali nažalost to nije tako. Mladim bi poručila da uče zbog znanja jer prosjek nije bitan te da vjeruju u sebe, da se bore i čvrsto slijede svoje snove jer samo tako će stići do cilja.

 

Hanka Omanović – Dobitnica povelje Univerziteta u Sarajevu, Fakultet za upravu

Smatram da je za svaki uspjeh i priznanje potreban veliki trud, mnogo odricanja i mnogo volje. Danas je za mene bio veliki dan u kome sam nagrađena za sve ono za šta sam se zalagala i trudila, također i veliki faktor motivacije za dalje obrazovanje, koje sam nastavila na Fakultetu za upravu. Na dalje, ovo je za mene također i jedan izazov, da u drugom ciklusu budem još bolja. Kao student master studija na Fakultetu za upravu, smatram da isti omogućava studentima da uvide sva ograničenja u Bosni i Hercegovini te nas uči kako da ih prevaziđemo. Moja struka me naučila da za uspješno funkcionisanje države su potrebni odgovarajući ljudski potencijali čije će se znanje, obrazovanost, spremnost za inovacije i reformisanje države i cjelokupnog društva,iskoristiti kao resursi da bismo sutra živjeli u državi kakva zaslužuje da bude. Moja najveća podrška je prije svega moja porodica, momak, te svi profesori i asistenti fakulteta, koji su vjerovali u mene, prenijeli mi znanje, i pomogli mi da postanem ovo što danas jesam. Svim mladim bih poručila da vjeruju u sebe, ne žale slobodno vrijeme kojeg se odriču radi sticanja novog znanja, da grade sebe konstantno te da ne staju sa time kada “uzmu diplomu u ruke” . Na nama svijet ostaje te samim tim, na nama je velika odgovornost. Ja vjerujem u nas, vjerujem da ćemo biti oni koji će unaprijediti BiH .

visoko.ba