ZanimljivostiReceptiTri recepta za kolače koje možete napraviti za manje od 30 minuta

Tri recepta za kolače koje možete napraviti za manje od 30 minuta

Kako priprema kolača često zahtijeva znatan broj sastojaka i izdvojenog vremena, u nastavku donosimo tri recepta za koje je potrebno izdvojiti minimum truda i manje od 30 minuta.

Čokoladni kolačići bez brašna

Čokoladni kolačići bez brašna hrskavi su i prhki, a potrebno je samo nekoliko minuta da se naprave. Pripremaju se bez brašna zbog čega su malo krhkiji od prosječnog keksa jer im brašno inače daje strukturu.

Ono što ostavlja dojam jeste hrskava struktura u kombinaciji sa ukusnim punjenjem u sredini.

Sastojci:

3 šolje šećera u prahu, 2/3 šolje nezaslađenog kakao praha, 1/4 kašičice soli, 3 velika bjelanjka (sobne temperature), 2 kašičice ekstrakta vanilije, 1 kašičica espresso praha (nije obavezno), 2 šolje komadića tamne čokolade

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Priprema:

Prethodno zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Ovi su kolačići prilično veliki, pa ih je potrebno peći u serijama ili koristiti dvije posude.

U velikoj zdjeli prosijte šećer u prahu, kakao u prahu i so. Dodajte bjelanjke, ekstrakt vanilije i komadiće čokolade. Miješajte dok se ne sjedini.

Koristeći kutljaču dodajte 6 mjerica na svaki lim za pečenje. Pecite 11-13 minuta dok vrhovi ne počnu pucati.

Pustite da se potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa jer su krhki i mogu se lako slomiti (također zbog veličine).

Red Velvet kolač iz mikrovalne pećnice

Navedeni sastojci potrebni za ovaj kolač “iz šolje” dovoljni su za tri osobe, a pečenje traje svega jednu minutu u mikrovalnoj pećnici.

Sastojci:

Za tijesto: ½ šolje šećera, 7 kašika brašna, 3 kašike kakao praha, ¼ kašičice praška za pecivo, ¼ kašičice sode bikarbone, ¼ kašičice soli, 1 jaje, ¼ šolje mlijeka, 2 kašike ulja, ½ kašičice ekstrakta vanilije, 2 kašike vode, 1 kašika crvene boje za hranu

Za glazuru: 4 kašike putera (sobne temperature), 2/3 šolje šećera u prahu, 1 kašičica mlijeka

Za čokoladni preliv: 1/4 šolje tamne čokolade, 1-2 kašičice mlijeka

Foto: Brom Bakery
Foto: Brom Bakery

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za kolače. Dodajte vlažne sastojke, miješajući dok se ne sjedine. Jako podmažite tri velike šolje i ravnomerno rasporedite tijesto po šoljicama (oko 1/2 šolje svakog).

Svaku šolju stavite u mikrovalnu pećnicu najviše na 1 minut. Izvadite iz mikrovalne i lagano protresite da se kolač odvoji od šolje. Preokrenite šolju na ploču ili dasku obloženu papirom za pečenje. Kolač bi trebao odmah ispasti. Ponovite s preostalim šoljama, a zatim stavite u zamrzivač na 5 minuta ili dok se kolačići ne ohlade na sobnu temperaturu.

Dok se kolači hlade, napravite glazuru. Kombinujte sve sastojke i izmiješajte mikserom dok ne postane svijetla i pahuljasta, oko 1 minut. Izvadite kolače iz zamrzivača, prerežite na tri dijela pa između slojeva premažite glazurom.

Otopite čokoladu i mlijeko u mikrovalnoj pećnici (oko 15 sekundi) pa prelijte preko kolača.

Pločice od kokosa

Za pripremu zdravih pločica od kokosa nije vam potrebno mnogo vremena niti sastojaka, a ne zahtijevaju ni pečenje.

Sastojci:

3 šolje isjeckanog nezaslađenog kokosa, 1 šolja rastopljenog kokosovog ulja, 1/4 šolje javorovog sirupa, 1-2 šolje komadića čokolade po izboru

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Priprema:

Veliku tepsiju obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli dodajte sve sastojke osim čokolade i dobro promiješajte. Od tijesta oblikujte 12 pločica te ih ostavite u frižideru ili zamrznite 20ak minuta, da se stegne.

Otopite komadiće čokolade i pojedinačno umočite svaku kokosovu pločicu u otopljenu čokoladu dok se ne premaže ravnomjerno. Ponavljajte dok sve dok ne budu podjednako premazani. Stavite u frižider dok se čokolada ne stegne.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE