SvijetAzijaTri indijska grada među 10 najzagađenijih na svijetu

Tri indijska grada među 10 najzagađenijih na svijetu

Dva indijska grada pridružila su se New Delhiju u grupi od 10 najgore zagađenih gradova na svijetu u ponedjeljak ujutro, sa gustim dimom u zraku dan nakon što su slavljenici bacali petarde za Diwali – godišnji hinduistički festival svjetla, prenosi Reuters.

Glavni grad New Delhi zauzeo je, kao što to često biva, prvo mjesto. Imao je indeks kvaliteta zraka (AQI) od 420, što ga stavlja u kategoriju ‘opasne’, prema švicarskoj grupi IQAir.

Ali u prvih 10 pridružila mu se i Kalkuta na istoku Indije, koja je zauzela četvrto mjesto sa AQI od 196, dok je finansijska prijestolnica Mumbai bila osma sa AQI od 163.

Nivo AQI od 400-500 utiče na zdrave ljude i opasan je za one sa postojećim bolestima, dok nivo od 150-200 donosi nelagodu osobama sa astmom, plućima i srčanim problemima. Nivoi od 0-50 se smatraju dobrim.

Debeli sloj smoga počeo je da kruži u New Delhiju od nedjelje uvečer, poslavši AQI na alarmantnih 680 nešto poslije ponoći.

Svake godine vlasti uvode zabranu petardi u glavnom gradu, ali se čini da se te zabrane provode samo rijetko.

Kvalitet zraka u Indiji se pogoršava svake godine uoči zime, kada hladan zrak zadržava zagađivače iz vozila, industrije, građevinske prašine i sagorijevanja poljoprivrednog otpada.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE