Home BiH Obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

0
Obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i 72. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi, danas je organizirana manifestacija pod nazivom “Cvijet za ranjenike“ koja je počela spuštanjem 72 karanfila s mosta u Neretvu.

Oko 3.000 antifašista okupljenih u Jablanici, položili su cvijeće i odali počast poginulim borcima NOR-a na Spomen-obilježje Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi“.

Nakon toga održana je i svečanost, a prisutnima su se obratili načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, Svetlana Broz, dr. Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH, te Hrvoje Mimica iz Omiša, pripadnik Druge dalmatinske proleterske udarne brigade u Drugom svjetskom ratu.

“Cilj je da probudimo svijest kod ljudi da nastave borbu protiv antifašizma, kojega i danas ima i koji nije pobijeđen. Antifašizam je ideja za koju se zaista treba boriti”, – kazao je Ozren Islamović, sekretar SABNOR-a Jablanica.

Na manifestaciji će biti prikazan i film “Krupno u totalu“ autora Saše Mašića, rađen po serijalu “U ime naroda“ autora Josipa Pejakovića.

Organizatori manifestacije su SABNOR BiH, Jablanice, Kantona Sarajevo, Društvo Josip Broz Tito“ Jablanica, te Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi“.

U Tuzli obilježeno 70 godina pobjede nad fašizmom

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima i prigodnim obraćanjima, danas je i u Tuzli obilježeno 70 godina pobjede nad fašizmom. Među brojnim delegacijama iz društvenog i političkog života prisutni su bili i pojedini učesnici Narodnooslobodilačke borbe od 1941. do 1945. godine.

Brojne delegacije danas su ovim povodom odale počast i položile cvijeće na spomen obilježjima na tuzlanskoj Slanoj banji.

Cvijeće na spomen-obilježju Vječna vatra

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Vječna vatra, danas su delegacije Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo obilježile 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

“Fašizam nije pobijeđen. Ta ideologija još postoji, jer je vrlo sposobna za mimikriju. Svaki oblik nacionalizma i nacizma je ustvari fašizam i treba ga tako posmatrati”, kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Istakao je da i danas u Evropi postoje jaki desničarski pokreti i neofašisti koji se kriju iza “blažih ideologija”.

Također je dodao je u BiH potrebno donijet zakon protiv fašista, jer ni u jednoj evropskoj zemlji, pa ni u Njemačkoj, nije moguće održati javni skup fašista.

“To je samo moguće kod nas u BiH, jer su nam poremećene sve vrijednosti”, ocijenio je Komšić.

 

 

Komentari

komentara