NaslovnicaZanimljivostiTrećina račun...

Trećina računara u europskim kompanijama ne gasi se nikada

Prema anketi, koju je proveo Intel, analiza rada računara u kompanijama pokazuje da gotovo trećina računara u srednjoeuropskim poduzećima ostaje uključena tokom noći, što znatno utječe na potrošnju električne energije. Najnemarniji su zaposlenici u Slovačkoj, u 55% slovačkih firmi, koje su sudjelovale u istraživanju, računari ostaju uključeni kada zaposlenici napuste radno mjesto. U Češkoj više od trećine firmi troši energiju, jer računari ostaju uključeni nakon radnog vremena (36%). Najbolji rezultati zabilježeni su u Mađarskoj i Poljskoj, gdje samo sedamnaest posto firmi bespotrebno troši energiju.

Rezultati su ovo ankete koju je naručio Intel, a koja je provedena u 576 kompanija u spomenute četiri srednjoeuropske zemlje u februaru i martu 2015.

Anketom se uvelike pobija prevladavajuća pretpostavka da računari ostaju uključeni nakon radnog vremena radi ažuriranja programske opreme i održavanja. U četiri zemlje u kojima je provedena anketa taj razlog navelo je samo 28 posto firmi. Osnovni razlog za ovakvo trošenje električne energije je, dakle, nemarnost zaposlenika.

Kada je riječ o veličini firme, najviše pozornosti isključivanju računara pridaju srednje velika poduzeća, dok su veće kompanije nemarnije i njihovi računari češće ostaju uključeni. Naravno, gubitak prouzročen nepotrebnim radom računara povećava se s brojem računara, pa je gubitak mnogo izraženiji u većim poslovnim subjektima.

Ako ostane uključen, stolni računar star pet godina potrošit će preko noći električne energije u vrijednosti od 0,75 KM, čak i ako je zaslon isključen. Ako zaposlenici takav računar ostave da radi vikendom, praznicima i tokom godišnjih odmora, godišnji račun za njegovo korištenje može premašiti 215 KM.

Kao odgovor na ovakvo nepotrebno trošenje energije Intel je razvio tehnologiju Intel vPro, koja omogućuje daljinsko isključivanje računara na kraju radnog dana, te njegovo uključivanje netom prije dolaska zaposlenika na posao. Intelova analiza pokazala je da firme koje na ovaj način isključuju stolne računare mogu račune za električnu energiju povezane s radom stolnih računara smanjiti i za trideset posto.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.