Treća smjena „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“

Volonteri i učesnici treće ovogodišnje smjene „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ polako završavaju svoj dio smjene i sumiraju utiske o boravku u Bosanskoj dolini piramida. Nešto lošije vrijeme prethodnih dana uzrokovalo je da se radovi baziraju u tunelima Ravne 3, a kroz razgovor s arheologom Fondacije, Amnom Agić, saznali smo i šta je to do sada urađeno, te koji je broj volontera stigao u trećoj smjeni.

– Trenutno je s nama do kraja ove sedmice treća smjena volontera ovogodišnje Ekspedicije, a zbog malo lošijih vremenskih uvjeta, prebacili smo se ponovo u tunele Ravne 3 gdje smo radili unutrašnje staze, izbacivanje šljunkovitog materijala, te smo radili i na arheološkim sondama. Upravo danas smo otvorili i još jednu sondu u sekciji A, a prethodnih dana smo otkrili ponovo ulomke keramike i zanimljiv nalaz rimski crijep, koji smo pronašli, a pošto imamo ugovor i sa Zavičajnim muzejom Visoko, njihovi uposlenici su bili na licu mjesta te potvrdili da se radi o rimskom crijepu. Osim tunela, ova smjena je radila i na Tumulusu u Vratnici, kao i na Bosanskoj piramidi Sunca i Bosanskoj piramidi Mjeseca. Naredne sedmice s novom grupom volonera planiramo otvaranje i nove sonde na Bosanskoj piramidi Sunca. – pojasnila nam je Amna.

I u ovoj grupi se nalaze volonteri iz brojnih europskih, ali i zemalja izvan Europe. Svi oni pored radnih dana koje provode na lokacijama Fondacije, imali su priliku upoznati i ljepote BiH, te obići Zavidoviće, Sarajevo, Konjic i Boračko jezero.

– Ovaj put imamo mnogo učesnika iz Njemačke, Španije, ali su tu s nama i volonteri iz Australije i SAD-a. Interesantno je da je s nama jedan volonter koji je došao još u prvoj smjeni i nema namjeru da ide kući. Tu su i ljudi koji su ranijih godina bili dio ove velike priče, a sada nam se opet vraćaju, poput čovjeka iz Njemačke koji je ovdje stigao sa sinom, te gospođe iz Amerike koja je prošle godine dolazila sa sinom, a ove godine je stigla sa unukom. Ukupno 30-ak volontera čini ovu treću smjenu, svi se jako dobro slažu, stekli su nova poznanstva, ali i mnogo toga uradili. – ispričala nam je Amna Agić, arheolog Fondacije.

http://piramidasunca.ba