Treba vam 98 godina da zaradite ono što je Halid Genjac zaradio za 20 godina

Bosna i Hercegovina je zemlja sa trendom najdugovječnijih političara, što podrazumijeva da gotovo pa iste ljude u raznim državnim, kantonalnim ili općinskim institucijama gledamo već 20 i više godina.

Teško je pobrojati sve one koji su na “grbači” ove zemlje nakon rata, pa do danas, ali kada kažete “najdugovječniji političar” uvijek pomislite na par istih ljudi koji se godinama, da ne kažemo desetljećima, pomiču po političkom nebu u Bosni i Hercegovini. 

Probat ćemo iz svake bitnije i poznatije političke stranke u BiH izvući jedno takvo ime koje predstavlja rekordera po broju mandata, primanja, jednostavno rečeno boravka na “državnim jaslama”.

Halid Genjac kao Francesco Totti

Jedan od rekordera svih vremena, ali svakako jedan od najdugovječnijih političara na bh. sceni je Halid Genjac, dugogodišnji član SDA, ali i neko ko je na državnom budžetu još od 1996. godine, kada je izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Halid Genjac je uglavnom radio u Parlamentu BiH, a dvije godine je proveo i u Predsjedništvu BiH.

Za pojedine njegove mandate nema brojki kada su u pitanju primanja, ali od 2000. godine, ne računajući rad u Predsjedništvu BiH, Halid Genjac je samo na ime mjesečnih plata, paušala i ostalih naknada zaradio 1,094 miliona maraka, tačnije 1.094.658 KM.

Treba dodati da je Genjac najviše zaradio u periodu od 2010. do 2014. godine, kada je za četiri godine u Parlamentu BiH dobio 268.800 KM, odnosno 67.200 KM na godišnjem nivou.

Ilustracije radi, Genjac je 1,094 miliona KM zaradio za 20 godina rada u Parlamentu BiH. Računajući, primjera radi, prosječnu platu u BiH (928 KM), običnom građaninu Bosne i Hercegovine treba gotovo 100 godina, tačnije oko 98 godina kako bi zaradio platu Halida Genjca koju je on zaradio za svega 20 godina.

Treba dodati da je Genjac na prošlim Općim izborima u BiH ponovo izabran za zastupnika u Parlamentu BiH. Podsjećanja radi, Halid Genjac ima 62 godine.

Željko Komšić vječito na ” općinskim/državnim jaslama”

Karijera aktuelnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, počela je nakon rata, 1996. godine, iako se tokom agresije na BiH vodio kao pravnik u Zavodu za mirovinsko osiguranje BiH. Tokom 1996. godine počinje da radi u Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice FBiH, potom je radio kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Sarajeva, potom kao načelnik Općine Novo Sarajevo, potom kao vijećnik Općine Novo Sarajevo, potom kao ambasador BiH u SRJ, potom kao zamjenik gradonačelnika Sarajeva, a od 2006. godine radi kao član Predsjedništva BiH, odnosno kao zastupnik u Skupštini BiH u jednom mandatu. 

Brojke za Željka Komšića su nepotpune, pa ćemo na osnovu onoga što smo pronašli sabrati njegova dosadašnaj primanja, koja su, svakako, mnogo veća od broja kojeg ćemo navesti, jer nam nedostaje jedan veliki dio tih brojki. 

Željko Komšić je u 15 godina rada u Predsjedništvu BiH, Parlamentu BiH, Općini Novo Sarajevo i Gradu Sarajevu (ne računamo ostale poslove, jer ne postoje brojke za njih) zaradio 803.640 KM. Najviše je “hajrovao” u proteklom mandatu kada je bio zastupnik u Parlamentu BiH i kada je zaradio 254.160 KM za četiri godine. Treba dodati da Komšić u te četiri godine u parlamentarnu proceduru nije uputio nijedno jedino pitanje, kako su ranije pisali bh. mediji.

Dakle, Komšić je preko 800 hiljada KM zaradio za 15 godina, a običnom građaninu BiH, sa prosječnom platom, za taj poduhvat bi trebalo oko 72 godine. Podsjećanja radi, Željko Komšić ima 56 godina.

Nikšić rekorder SDP-a

Kada je u pitanu predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, on je svoju karijeru na budžetu počeo još prije rata, kada je radio u Općini Konjic. Što se tiče ozbiljnijeg angažmana, od 2000. godine radi u Parlamentu FBiH, a nakon toga je radio u Općini Konjic, Vladi FBiH (bio premijer), ponovo Parlamentu FBiH, a od 2018. godine je zastupnik u Skupštini BiH.

On je za 19 godina rada u državnim institucijama (koliko smo uspjeli da pronađemo brojke), zaradio 690.264 KM. Nikšić je najviše novca zaradio u četiri godine posljednjeg mandata u Parlamentu FBiH, kada je za četiri godine zaradio preko 170 hiljada KM.

Dakle, Nikšić je preko 690 hiljada KM zaradio za 19 godina, a običnom građaninu Bosne i Hercegovine bi za to trebalo oko 60 godina. Podsjećanja radi, Nermin Nikšić ima 60 godina.

Nikola Špirić oborio rekorde

Nikola Špirić, član Dodikovog SNSD-a i dugogodišnji političar na budžetu BiH, počinje da radi kao poslanik u Parlamentu BiH još 1999. godine. Nakon toga je bio zamjenik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BIH, bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, radio je kao ministar finansija BiH, a od 2019. godine je zamjenik predsjedavajućeg/delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kada su u pitanju brojke koje imamo, Nikola Špirić je u posljednjih 20 godina zaradio 1,038 miliona KM, tačnije, 1.038.108 KM. Najviše je zaradio u periodu od od 2007. do 2012. godine kada je bio predsjedavajući Vijeća ministara, a tada je inkasirao preko 348 hiljada KM.

Podsjećanja radi, običnom građaninu BiH treba oko 93 godine konstantnog rada da zaradi ono što je Nikola Špirić zaradio za 20 godina. Nikola Špirić trenutno ima 64 godine.

Čović za 10 godina zaradio preko 700.000 KM

Za prvog čovjeka HDZ-a, Dragana Čovića, imamo nepotpune brojke, pa ćemo na osnovu njih pokušati doći do konačne cifre kada su u pitanju njegova primanja. Od 1998. godine počinje njegova politička karijera na tlu BiH, kada radi u Vladi FBiH, potom je radio u Predsjedništvu BiH, Parlamentu BiH, a od 2019. godine je delegat u Domu naroda PSBiH.

Dragan Čović je za svega 10 godina rada u bh. institucijama u svoj džep inkasirao 711.576 KM, a u dva navrata je na četverogodišnjem nivou zaradio preko 320 hiljada KM. 

Običnom građaninu BiH bi trebalo oko 64 godine rada da to zaradi, ali je Čović to uspio za svega 10 godina. Podsjećanja radi, Čović ima 64 godine.

Source.ba