NaslovnicaBiHTražiti krivc...

Tražiti krivca za suicid je pogrešno, tražiti načine prevencije je nužno

Samoubistvo petnaestogodišnje djevojčice u Sarajevu probudilo je javnost. Kako preventivno djelovati? Imaju li roditelji moć i možemo li insitucionalno spriječiti suicid?

U Bosni i Hercegovini godišnje se ubije oko 300 ljudi. Među njima su i maloljetnici. Kako je moguće da niko u školama ne primijeti bol djece, pitaju roditelji i naglašavaju – rješenje mora biti institucionalno. Kapacitirati škole stručnjacima koji će pružiti adekvatnu podršku djeci, ali i roditeljima.

“Smatramo da svaka skola mora imati pedagoga, psihologa i socijalnog radnika koji ima svakodnevnu komunikaciju s djecom u skoli. Roditeljima treba savjet i pomoć šta da radimo u ovom trenutku jer prečeste su nam ove vrsta događanja i ovakva vrsta informacija da dolazi do nas”, kaže Dijana Ćirić-Parla, potpredsjednica Vijeća roditelja KS-a.

Tražiti krivca u takvim situacijama pogrešno je, ali tražiti načine prevencije je nužno, tvrdi struka. Uzroka je mnogo: depresija, neprilagođavanje okolini, neprihvatanje sebe, nasilje u porodici i društvu, marketinške politike koje nameću ideale. Dodaju, odluka da se oduzme vlastiti život, kulturni je i civilizacijski problem.

“Nisu nas učili da su emocije nešto jako vazno jer se i pojavljuju kad je nama važno. Nisu nas učili da emocije prihvatimo, nego ih krijemo – od onog nemoj plakati, a plakanje isto zdravlje kao i smijeh”, kaže psihoterapeutkinja Dženana Kalaš.

Odgovornost je i na obrazovnim institucijama i na roditeljama – djeca moraju imati intimu, da bi imala i povjerenje. O problemima se šuti, stigma nam to nameće, poručuju stručnjaci i dodaju da je nužno kontinuirano pratiti ponašanje djece.

“Promjene apetita, sna, u odnosu na vršnjake, druženje, izolovanost… To bi bili pokazatelji da se dijete suočava sa nekom teškoćom”, objašnjava psihologinja Lejla Osmanagić.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo već deceniju naglašava nužnost jačanja stručnih službi u školama, a Vlada oglašava se danas – popunit ćemo stručne službe škola psiholozima i socijalnim radnicima, a roditeljima pružiti programe osnaživanja kompetencija, poručuju iz Kantona Sarajevo. Međutim, ključno je – oduzimanje vlastitog života nije lokalni problem.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.