BiHTraje verbalni rat Dodika i pravosuđa, 20 uhapšenih zbog ubistva inspektora

Traje verbalni rat Dodika i pravosuđa, 20 uhapšenih zbog ubistva inspektora

MUP RS-a uhapsio je 20 osoba u slučaju ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru. Od dana ubistva policija tvrdi da zna ko je naručilac i da nije odustala od prvobitne verzije događaja.

Tokom vikenda je u Banjoj Luci izvedena policijska akcija – među uhapšenima je i Aleksandar Miljatović, za kojeg policija sumnja da je jedan od osumnjičenih za ubistvo. Direktor Policije Siniša Kostrešević tvrdi da su od početka znali ko je nalogodavac ubistva.

Miljatović je 2008. ubio Sašu Ilića te je osuđen na 16 godina. Izašao je iz zatvora u decembru, nakon 14 godina.

Nezvanično, Miljatović je priznao ubistvo.

Osim Miljatovića, priveden je i Dalibor Railić, zvani Dugi, koji je ranije osuđivan.

Već danima traje verbalni rat Milorada Dodika i pravosudnih organa u RS-u. On je još jučer najavio da će biti provedena ova policijska akcija. Tužioci tvrde da je ugrozio istragu. Sve je počelo u petak, kada je Dodik izjavio da su tužioci nesposobni. To je rekao u kontekstu puštanja Dalibora Railića, osobe koja je u medijima označena kao jedan od naručilaca ubistva inspektora. Njega je policija uhapsila, predala ga Tužilaštvu, ono ga je pustilo, a odmah potom je ponovo uhapšen i predat Sudu BiH. Dodik je rekao da je razočaravajući rad tužilaca, koji ne vjeruju policiji jer policija, kako je rekao, ima čvrste dokaze da je riječ o osobi koja je mogući ubica. Entitetsko tužilaštvo je jučer reklo da se Dodik miješa u njihov posao i vrši pritisak. U odgovoru, komentarišući njihovu sposobnost, Dodik je pitao zašto ne riješe slučaj Davida Dragičevića. Danas je Udruženje tužilaca RS-a reklo da Dodik vrši neprimjeren pritisak i da radi stvari za koje nije nadležan te da ugrožava istragu. Dodik se na to oglušio i policajcima čestitao uspješno izvedenu akciju, ali je poručio tužiocima da trebaju podnijeti ostavke ako imaju imalo morala.

I opozicija je iskoristila priliku da opomene Dodika da se miješa gdje u stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti.

Inače, osobe koje su proteklih uhapšene ne odgovoraju fotorobotu osobe koja je osumnjičena da je ubica. U medijima se govorilo da je u pitanju Adel Kabaš, za kojim je već radnije izdata Interpolova potjernica zbog ubistva u Sarajevu.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE