Tragom vijećničkih pitanja, Admir Babić (SDP): Da li ima planiranih aktivnosti na arheloškom lokalitetu Mili?

Sa arheološkim otkrićem temelja gotičke crkve i grobnice kralja Tvrtka I Kotromanića, 1910. godine, postalo je svima jasno da je u Arnautovićima, odnosno Milima, bilo važno političko središte u srednjovjekovnoj Bosni, odakle su potekli najznačajniji dokumenti Bosne.

Međutim svjedoci smo da je ovaj lokalitet zaboravljen, zapušten i da su prethodne vlasti ignorisale ovo mjesto, mada nismo ni svjesni po kakvom historijskom blagu hodamo i kakvo historijsko blago imamo.

Zbog svega navedenog, svi mi moramo se više potruditi da damo ovom lokalitetu puni sjaj, da ga uredimo kako dolikuje, da bude ponos svih građana Visokog a i Bosne i Hercegovine.

Trebamo se truditi da turisti što više posječuju ovaj naš „muzej na otvorenom“, bez da hodaju po blatu i rupama, koje su odraz naše nehatnosti i nebrige o ovom važnom mjestu.

Moje vijećničko pitanje glasi: Da li ima planiranih aktivnosti za mandat 2020-2024 na arheloškom lokalitetu Mili?

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.