Lokalne TemePolitikaTragom vijećničkih inicijativa, Zijada Smailagić (SDA): Vratiti laboratorijske pretrage sekundarnog nivoa

Tragom vijećničkih inicijativa, Zijada Smailagić (SDA): Vratiti laboratorijske pretrage sekundarnog nivoa

Na sjednici Gradskog vijeća Visoko vijećnica Zijada Smailagić podnijela je vijećničku inicijativu kojom traži od osnivača JU “Dom zdravlja” Visoko da preuzme sve potrebne mjere da se vrate oduzete laboratorijske pretrage sekundarnog nivoa Domu zdravlja Visoko, a koje su oduzete od strane ZZO ZDK i dodijeljene biohemijskom laboratoriju KB Zenica.

Prenosimo obrazloženje vijećnice Smailagić:

Poštovani,
U 2020. godini bez ikakvog opravdanog objašnjenja, ZZO ZDK je DZ Visoko uskratio rad laboratorijskih pretraga sekundarnog nivoa, što je nastavljeno i u 2021. godini. Služba laboratorijske dijagnostike sa menadžmentom DZ Visoko je dugi niz godina ulagala napore u svoj razvoj, a sve sa ciljem bržeg i kvalitetnijeg pružanja potrebnih usluga našim pacijentima. Laboratorijska dijagnostika je medicinska grana koja je u u velikoj ekspaniziji. Naš tim je pratio moderan razvoj automatizacije i uskladio
svoj rad sa modernim i naprednim tehnologijama.

Naša laboratorija je prva laboratorija koja je uvela LIS (laboratorijski informacioni sistem) 2006. godine i najmodernije analizatore koji su nuđeni na tržištu, uvezala ih u sistem i funkcionisala kao primjer i ogledna laboratorija, kako se treba organizovati moderni laboratorij. U laboratorij su dolazili predstavnici iz Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada ZDK i niz drugih kojima smo prezentirali svoj napredak.

Naime, sada imamo situaciju da su nam oduzete kompetencije i materijalna sredstva za analize sekundarnog nivoa, što se reflektuje i na kadrovsku strukturu. Napretkom novih tehnologija, uvođenjem imunohemije, pružena je mogućnost da i niži nivoi mogu raditi visoko sofisticirane analize na bezbjedan i kvalitetan način. Privatni laboratoriji koriste tu mogućnost i organizuju se u dozvoljenim zakonskim okvirima i posao im napreduje, dok laboratrijama JU diktira sistem bez obzira da li je to opravdano ili nije.

Laboratorija DZ Visoko je kadrovski osposobljena sa specijalistom medicinske biohemije, dva inžinjera medicinsko laboratorijske dijagnostike, višim laboratorijskim tehničarom i laboratorijskim tehničarima SSS. Kadrovski zadovoljavamo kriterij da možemo obavljati poslove sekundarnog nivoa. Prostor i oprema je nešto što treba stalno dorađivati i zanavljati.

Tenutno stanje, naši pacijenti za pretrage sekundarnog nivoa čekaju u najboljem redu od 10-14 dana, a ako nešto iskoči iz ustaljene rutine zna to biti i znatno duže. Kada su se u našoj laboratoriji radile te analize pacijenti su isti dan u popodnevnim satima imali nalaz, a za one rijetke koje nismo radili, analize tercijarnog nivoa uzorkovali smo i transportovala nam je higijensko-epidemiološka služba sa svojim uzorcima koje voze na mikrobiologiju KBZ.

Ovom odlukom ZZO ZDK, kao JU smo oštećeni i unazađeni, a naši pacijenti uskraćeni za brze i pravovremene rezultate analiza za dalje liječenje i za humaniji prijem u samoj laboratoriji. Poznate su gužve srijedom u laboratoriji gdje ne možete izvršiti uzorkovanje krvi po standardima i propisima i provesti epidemiološke mjere! Pacijenti su nabijeni jedan uz drugog, a uzorkuje se na četiri mjesta u malom prostoru, svim kategorijama, od bebe do dede, gdje su ugroženi i pacijenti i uposlenici.

Sugerišem osnivaču, kao vijećnica, a prije svega kao uposlenica ove službe, da se vrate oduzete kompetencije našoj laboratoriji, kako bi se i Služba laboratorijske dijagnostike uklopila u planirani razvoj naše Javne ustanove DZ Visoko, koja je od vitalne važnosti za naš Grad.

S poštovanjem!

Podnosilac inicijative:
vijećnica Zijada Smailagić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE