Tragom vijećničkih inicijativa i pitanja, Elvedin Šabanović (ASDA): Da li će institucije kulture u općinama ZDK i dalje biti primorane da razne saglasnosti traže izvan granica ZDK?

Da li je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona formiralo Službu za zaštitu baštine kojoj bi se institucije od kulturnog značaja u općinama Zeničko-dobojskog kantona mogle obraćati u traženju različitih saglasnosti, mišljenja i sl. i da li je ovo Ministarstvo u prethodnoj budžetskoj godini od Vlade Zeničko-dobojskog kantona tražilo sredstva predviđena Elaboratom o osnivanju Zavoda za zaštitu kulturne baštine Zeničko-dobojskog kantona potrebna da bi se formirao poseban Odsjek sa stvarnim nadležnostima u okviru Sektora za kulturu ili će institucije kulture u općinama Zeničko-dobojskog kantona i dalje biti primorane da razne saglasnosti traže izvan granica Zeničko-dobojskog kantona? Namjerava li Ministarstvo u narednoj budžetskoj godini kroz odgovarajuću skupštinsku proceduru delegirati navedena sredstva, sve sa ciljevima navedenim u ovom pitanju?

OBRAZLOŽENJE:

Članom 18., stav (1), tačka d), članom 37., stav 1, tačka f) i članom 50. Ustava Zeničko-dobojskog kantona jasno je da nadležnost za utvrđivanje i provođenje kulturne politike u FBiH imaju kantoni, a da su na području Zeničko-dobojskog kantona za utvrđivanje i provođenje kulturne politike nadležni Skupština i Vlada Kantona, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i jedinici lokalne samouprave. Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je u 2015. g. Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja Zavoda za zaštitu kulturne baštine Zeničko-dobojskog kantona i uputila ga u dalju skupštinsku proceduru. Sve do formiranja Zavoda za zaštitu kulturne baštine Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Principima zaštite i očuvanja kulturne baštine na području Kantona, broj:10-40-3999-5/16 od 21.11.2016. g., a u skladu sa donesenom Odlukom o usvajaniu Elaboratu o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Zavoda za zaštitu kulturne baštine Zeničko-dobojskog kantona obavezalo se formirati Službu za zaštitu baštine pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport (u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturne baštine ,,Službene novine Zeničko-dobojskog kantona” broj: 2/00 i 9l/5). 

Pitanje je upućeno: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.