Lokalne TemePolitikaTragom vijećničkih inicijativa, Bajro Fejzić: Otklonite uočene nedostatke na svim putnim pravcima...

Tragom vijećničkih inicijativa, Bajro Fejzić: Otklonite uočene nedostatke na svim putnim pravcima na području grada Visoko

Samostalni vijećnik Bajro Fejzić na posljednjoj održanoj sjednici Gradskog vijeća uputio je inicijativu vezano za sanaciju i održavanje putne infrastrukture.

Podnosim  Inicijativu gradonačelniku gospodinu Mirzi Ganiću i Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke, da razmotre inicijativu za poduzimanjem aktivnosti na održavanjusanaciji lokalnih puteva na području grada Visokog.

Obrazloženje :

Kada su u pitanju poslovi održavanja i zaštite lokalnih cesta, u proteklom periodu na području grada Visoko na putnim pravcima kako  u Gradu Visoko tako i u vangradskom područiju, primjetna su katastrofalna oštećenja i to:

Na velikom dijelu putne infrastukture lokalnih cesta oštećen je kolovozni zastor sa izraženim udarnim rupama,
smanjena je preglednost zbog obraslog šiblja i drveća u putnim pojasevima,
nema isrctanih linija horizontalne signalizacije,
izbrisani su pješački prelazi na frekventnim mjestima i u blizini škola,
uništena je i oštećena zaštitna odbojna ograda kao i ograda na mostovima,
uništeni su usporivaći odnosno ležeći policajci prilikom zimskog održavanja puteva.


Napominjem da su svi putni pravci
u gradskoj i vangradskoj sredini od velikog značaja za grad Visoko zbog sigurnosti svih učesnika u saobračaju.

Obzirom na nadležnosti koje su propisane Zakonom o cestama Federacije BiH („Sl. novine FBiH,“ broj:12/10 i 16/10 – ispr. i 66/2013), a koje se između ostalog odnose na upravljanje, građenje, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu lokalnih  cesta, upravitelj ceste je dužan da u okviru redovnog i vanrednog održavanja navedene nedostatke ukloni u što skorijem odnosno kraćem roku. Pod sanacijom (rehabilitacijom) cesta, u smislu ovog Zakona, podrazumijevaju se radovi kojima se poboljšava sigurnost učesnika u saobraćaju i održavanje projektovanog stanja cesta.

Ovim putem upućujem Inicijativu  da putem nadležnih lica izvršite uvid u činjenično stanje  i otklonite uočene nedostatke na svim putnim pravcima na području grada Visoko u što je moguće kraćem vremenskom roku.

Inicijativa upućena: Gradonačelniku gospodinu Mirzi Ganiću i Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE