Lokalne TemeStaro VisokoTragom starih fotografija: Zanimljivosti iz kuglaškog sporta Visokog

Tragom starih fotografija: Zanimljivosti iz kuglaškog sporta Visokog

Kuglanje je jedan od najstraijih sportova u Visokom. Postoje priče da se igrao i s početka 20. stoljeća na glinom utabanim stazama visočkih ciglana. Nakon Drugog svjetskog rata izgradila se, u to vrijeme, savremena dvostazna kuglana pored Betonskog mosta u centru grada.

Sedamdesetih godina ova kuglana je imala svoje simbole: Matu i Peru Gudelj. Stanovali su na Kraljevcu.

Oni su bili dugogodišnji postavljači ”kegli”.
A bili su majstori svog posla. Naime, u to vrijeme kuglaški čunjevi su se postavljali ručno, na 9 označenih rupica na završetku betonske kuglaške staze.

Naizgled, jednostavno, ali ko nije probao i ne zna koliko je to komplikovano bilo učiniti u nekoliko sekundi.

Pero je bio zaljubljenik u motore. U drugoj polovici sedamdesetih poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Vogošći. Mato je nakon rata u BiH odselio u Rijeku. Tamo je preminuo i tamo počiva.

Danas je automatika učinila da je kuglana izgubila svoje junake i ”dušu”.

Zdenko Antović / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE