Tragom starih fotografija: Stari Varoški most

Na mjestu današnjeg, savremenog Varoškog mosta koji spaja putni pravac za Kiseljak tj. dio grada – Varoš sa naseljem Prijeko; bio je stari, drveni most.

On je postojao od vajkada, ali godine 1946. značajno ga je renovirala Jugoslovenska armija pod rukovodstvom poručnika Velimira Bijelića.

Od kada se počeo graditi most u Tabhani krajem pedesetih, Varoški most se počeo zapuštati.

Mostom u Tabhani , januara 1960. prešla je po prvi puta veća grupa ljudi na dženazi Klino Fate iz Prijekog, što je praktično značilo da je Varoški most prestao sa funkcijom.

Iako je bilo još onih hrabrih koji su ga prelazili, potpuno je demontiran godine 1960. i to pretežno krađom drvene građe.

Još neko vrijeme odoljevale su samo drvene kule, pogodne za hrabre skakače u rijeku Fojnicu.

Skoro pedeset godina trebalo je da se napravi novi Varoški most.

Njegovim imenom se dosta špekulisalo (radni naziv: most Konfekcija), ali na kraju, intervencijom A.Z. dobio je svoje staro ime -VAROŠKI.

Zdenko Antović / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.