Tragom starih fotografija: Most iza Sokolskog doma 1937.godine

1937. zima.

Iza današnje zgrade Partizana (bivši Sokolski dom), upravo iza današnje Gradske kafane vodile su stepenice do mostića koji je povezivao ovaj kluturno-sportski objekat sa adom u centru grada…
Današnje rekonstrukcije prostora oko zgrade su uništile svaki trag ovom arhitektonskom rješenju iz 1932. godine.

Na fotografiji su Visočani, Dragan Krile i Jarmila Bohaček, kasnije bračni par.  Oboje su imali fotoaparate i iza sebe ostavili niz fotografija značajnih za istoriju Visokog.

Inače, Dragan je bio sin poznatog visočkog advokata, Mate Krile, scenariste i pisca dramskih komada za visočku dramsku sekciju iz tog perioda, A Jarmila je bila kćerka visočkog apotekara, Filipa Bohačeka koji je doselio u Bosnu 1911. iz Brna (Češka; Austrougarska).

Zdenko Antović / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.