Lokalne TemeStaro VisokoTragom starih fotografija: Jalija 1958/59

Tragom starih fotografija: Jalija 1958/59

Fotografija prva.

U pozadini se vidi slastičarna Sulje i Arifa na ulazu u današnji Gradski park. Parka u to vrijeme nije bilo.

Lijevo je stambeno-poslovna stara zgrada. Svojevremeno su tu živjele porodice Franje Rodića, Minke Lukavac, Musteta Dedića i drugih ..U prizemlju su bile mnoge obrtničke radnje ,a na početku prema kuć i Plavšića (”kifla”, ”Komitet’) bila je poznata Todina pekara.

Na mjestu ove zgrade, kada je ova srušena, izgrađena je svojevremeno Veleprometova samoposluga sa brijačkom radnjom (m. i ž.) mesarom, mesarom sa svinjskim mesom i zelenarom; a danas je na tom mjestu zgrada “Vizija”.

U prvom planu stomatolog u penziji, Minka Lukavac (supruga Pere Kuvača).

Fotografija druga.

U desnom dijelu fotografije su prostorije Radio-foto kluba.

Objekat koji dominira na fotografiji je davno srušen,. Bile su tu razne novinarnice, a u sredini u manjoj prostoriji izvjesni Galijatović je prodavao loze (srećke) Jugoslovenske lutrije. Tu je kasnije bio kiosk beogradske ”Borbe” gdje su se prodavale novine i nastavilla se tradicija prodaje ”Politikinog zabavnika ” – izlazio petkom. Tu je radio i Srpko Kokoruš, a kasnije i mati Franje Matuhe, matematičara.

Iza tog objekta bila je slatičarnica ”Kod babe (bake)”. I dan danas je tu mala slastičarna, tik uz stepenice koje su vodile prema nekadašnjoj kuglani, a danas vode prema restoranu Most.

Vlasnik fotografija: Muhamed Skopljak.
Arhiva: Zdenko Antović i Goran Čakić.
Tekst : Zdenko Antović, po sjećanju.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE