Postoji više verzija baklava, a jedan od njih je i ova neobična takozvana bonbon baklava. Turski prijevod ove baklave je dagnja, a možete je pronaći i pod nazivom smokvica.
Osim što je drugačijeg oblika nego tradicionalna baklava, ističe se i nešto drugačijim okusom i načinom pripreme.
Sastojci za jufku su:
- 400 grama brašna
- 150 mililitara vode
- dvije kašike pavlake
- jedna kašika suncokretovog ulja
- jedna kašičica šećera
- jedna vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
Sastojci za fil su:
- 800 mililitara mlijeka
- 120 grama griza
- minimalno 250 grama orašastih plodova (tradicionalno idu pistacije, ali možete dodati i neke druge vrste)
Sastojci za agdu su:
- 500 grama sitnog šećera
- 600 mililitara vode
- jedan vanilin šećer
- limun (opcionalno)
Dodatni sastojci su:
- 200 grama putera
- griz za posipanje jufke
Priprema:
Prvo trebate napraviti agdu, jer treba da bude hladna. Stavite vanilin šećer, sitni šećer i vodu u šerpu te kuhajte na laganoj vatri. Kada proključa, ostavite je još nekih desetak minuta i onda dodajte jednu krišku limuna. Sklonite s vatre i neka se dobro ohladi.
Fil pravite tako što ćete u šerpi kuhati mlijeko i griz sve dok se smjesa ne zgusne. Bitno je da smjesu konstantno miješate. Kada je gotova. prebacite je u plastičnu posudu i prekrijte je pvc folijom.
Za smjesu će vam biti potrebni i usitnjeni orašasti plodovi, koje ćete naknadno dodavati.
Sada je red da pravite jufke. Umijesite sve sastojke za tijesto i onda ga podijelite na četiri jednaka dijela. Ostavite ih između 30 i 60 minutan na podlozi od brašna i prekrijte pvc folijom kako se ne bi osušile.
Kada je jufka spremna, razvucite je na podlozi od brašna i gustina. Razvucite jufku što tanje i povremeno je pospite gustinom i brašnom. Namotajte tijesto na oklagiju pa stisnite krajeve prema sredini kako bi se stvorili nabori, koji su ključni za izgled ovih baklavica.
Ponovo ih malo razvucite i onda u razmacima na sredini jufke dodajte fil i preko kašičicu orašastih plodova. Preklopite ih obje strane. Krenite ih oblikovati s jedne strane kako bi istisnuli zrak i formirali oblik bombonice.
Nožem razdvojite ove baklavice i redajte u tepsiju podmazanu puterom. Kada poredate sve baklavice, prelijte ih rastopljenih puterom, ali prvo ga procijedite tako da ne koristite mliječni dio koji se stvorio na površini istopljenog putera.
Baklavu pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni najmanje 30 minuta pa provjerite je li rumena. Kada je gotova, zalijte je hladnom agdom.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.