ZDKKulturaTradicija se nastavlja: Top sa Gradine i ovog ramazana označava početak iftara

Tradicija se nastavlja: Top sa Gradine i ovog ramazana označava početak iftara

Već pet godina tobdžija Nagib-Nago Hasanić pucnjem iz topa sa maglajske Gradine označava kraj posta i početak iftara. Uz ezane sa munara Kuršumlije, Nove gradske ali i ostalih džamija, građani Maglaja su već navikli na povratak jedne lijepe tradicije.

“Zbog pandemije ni ramazan neće biti onakav na kakav smo navikli. Žao mi je što neće biti iftara na Gradini. Teška je ovo situacija, ali Bože moj biće bolje”, ispričao je Nago za RTV Maglaj i dodao su ovu tradiciju pomogli lokalni privrednici te općina Maglaj i načelnik Mirsad Mahmutagić.

Prije pet godina počelo je sa topom iz kojeg se ispaljuje pirotehnika, a onda je prije dvije godine stigao i drveni top iz Bosanske Otoke koji je načinio čuveni majstor Dursum Halilović. Sada većina bh gradova vraća tradiciju da pucanj iz topa označava početak iftara. Kako nam je Nago ispričao majstor Haliović do sada je napravio 50 topova kakav je ovaj u Maglaju.

 

visoko.ba/Maglaj.net


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE