SportOstali sportovi"Tour de France" 2025. godine kreće iz Lillea, nakon tri godine u...

“Tour de France” 2025. godine kreće iz Lillea, nakon tri godine u inozemstvu

Biciklistička trka “Tour de France” počet će iz sjevernog francuskog grada Lillea 2025. godine, saopćio je u utorak organizator trke ASO.

ASO nije dao više informacija, ali je naveo da će detalji biti dostavljeni 30. novembra.

Trke se vraća u Francusku nakon tri uzastopne godine startovanja u inostranstvu. Trka u Lilleu održana je 1960. i 1994. godine.

Prošle godine startovala je u Danskoj, a ranije ove godine iz Bilbaa u Španiji.

Utrka iduće godine počinje u italijanskom gradu Firenca i ide do Riminija kroz niz brda i uspona u regijama Toskana i Emilija-Romanja.

“Tour de France” je godišnja biciklistička utrka duga približno 3.500 kilometara kroz Francusku i okolne države. Traje tri sedmice i privlači bicikliste iz cijelog svijeta, a podijeljena je na dnevne etape.

Individualna vremena iz svake etape sabiraju se i tako se odlučuje ukupni pobjednik. Biciklist s najkraćim vremenom na kraju svakog dana oblači žutu majicu.

Ruta se mijenja svake godine, ali je cilj uvijek u Parizu.

Od 1975. posljednja etapa vozi se po Elizejskim poljanama. Tour de France najpoznatija je i najprestižnija biciklistička utrka od tri “Velike utrke”. Osim nje, tu su i Giro d'Italia i Vuelta a Espana.

Federalna.ba / AA / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE