Toplovod Kakanj – Sarajevo postaje generacijski projekt

POLITIKA Fahrudin Radončić boravio u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu

Iako su se režimski mediji podsmjehivali SBB-u, toplovod Kakanj – Sarajevo postaje generacijski projekt

Autor: Press centar SBB-a

Predsjednik SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić obišao je danas Vareš, Brezu i Kakanj.

Na unutarstranačkim tribinama Radnički dom u Varešu, Radnički dom u Brezi i kinosala u Kaknju bili su pretijesni da prime sve zainteresirane simpatizere i članove SBB-a.

Narodni referendum

Poenta ovih skupova je da SBB želi postati najjača bošnjačka stranka, stabilizirati političke i ekonomske prilike u zemlji i preuzeti liderstvo na putu ka EU i NATO.

– U oktobru nisu obični izbori, već narodni referendum, gdje će se pokazati hoće li Bošnjaci i BiH biti Evropa ili kolonija – rekao je Radončić.

 

Sa večerašnje unutarstranačke tribine u Varešu

On se posebno na skupu u Kaknju bavio temom izgradnje toplovoda Kakanj – Sarajevo.

– Kada sam prije više od dvije godine objavio da možemo spasiti Sarajevo od ekstremne zagađenosti i smanjiti cijenu grijanja za građane tako što ćemo neiskorištenu toplu vodu iz TE Kakanj cjevovodom dovesti do svakog domaćinstva, režimski mediji i portali, odnosno izvjesni Makaronko, rekli su da je to nemoguća i glupa ideja. Međutim, 12 doktora tehničkih nauka i tri akademika iz te oblasti su pokazali da je to generacijski vrijedan posao od 200 miliona maraka i da ima sve naučno i stručno utemeljene parametre. Primjerice, osim smanjenja zagađenja u Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonu Sarajevo za šest miliona tona CO2 godišnje, građani bi imali nižu cijenu grijanja za 300 posto, a prestala bi i ovisnost o ruskom gasu.

Radna mjesta

Ovaj projekt ima i ogromne prednosti prilagođavanja evropskim standardima, što omogućava nesmetan nastavak proizvodnje i čuvanje 5.600 radnih mjesta i otvaranje novih. Ukoliko se ispoštuje planirana dinamika, jer prvog septembra treba početi osmomjesečni posao izrade projektne dokumentacije i istražnih radova, prvi megavati toplotne energije putem ovog toplovoda bit će isporučeni građanima i privredi za tri godine – poručio je Radončić.

Sa večerašnje unutarstranačke tribine u Brezi

– Zahvaljujući tome što sam kao investitor naučio da poštujem struku, da se ne bojim izazova kakav je bio toranj od 175 metara u Sarajevu, kada su iste novinarske neznalice tvrdile da je to u BiH nemoguće uraditi, i sa toplovodom ćemo imati novu vrijednost i projekat koji će obilježiti neimarstvo i viziju SBB-a. Ekonomski patriotizam je uvjet očuvanja BiH i zaustavljanja rijeke mladih ljudi koji odlaze iz nje – rekao je Radončić.

Inače, na savjetovanju u Kaknju govorio je Enver Merdić, predsjednik OO SBB-a Kakanj.

U Varešu su govorili predsjednik OO SBB-a Vareš Fahrudin Brkić, predsjednica Foruma žena Safeta Muftić, te predsjednik Foruma mladih SBB-a Vareš Nurdin Begović.

U Brezi su se prisutnima obratili Nejra Bulbulčić-Muratović, predsjednica OO SBB-a Breza, Selma Beširević, predsjednica Foruma mladih SBB-a Breza, i Ćamil Zaimović, kandidat SBB-a za Državni parlament.