NaslovnicaBiHTone li nepov...

Tone li nepovratno opozicioni brod u RS-u?

Izborni rezultati i postizborne kombinatorike. Konačnu riječ o rezultatima dalo je prije nekoliko dana Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, a situacija nakon više od mjesec političke agonije vraća se u normalne tokove. Vlast u Republici Srpskoj dobija mandat na još četiri godine, što je potopilo sve nade njihovih oponenata. Tone li nepovratno opozicioni brod?

Protesti prošli, žalbe odbijene. Dio opozicije se i dalje ne miri s rezultatima oktobarskih izbora, ali ostavke na čelu najveće opozicione partije donijele su i jedno indirektno priznanje.

„Stav svih nas u Predsjedništvu – i to je zaključak – da su izborni rezultati loši, da je neuspjeh bio na sva četiri nivoa, da su naša očekivanja bila mnogo veća. Naš kandaidat je bila i Jelena Trivić. I njen rezultat je neuspješan“, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Pritisnuti još jednim neuspjehom, sopstvenim kombinatorikama, medijskim prepucavanjima, planuo je i novi sukob među vodećim ljudima opozicije.

„Podržao sam Draška Stanivukovića i građani Banjaluke da se suprotstavi toj mafiji, a ne da s njima pravi simbiozu. Mnogo više smo očekivali. Samo mu poručujem jednu stvar: Nemoj, molim te, da praviš gluposti i nemoj da sarađuješ s njima”, rekao je Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

„Onda se ćutanje protumačilo – a gdje to ide Draško. Ne ide nigdje. Možda to nekima smeta. Pobjednik i pobjednički duh. Pobjednik u nizu opozicionih poraza. Mandatar nisam ničiji niti ću biti“, poručio je Stanivuković.

Sudeći prema Stanivukovićevim riječima, nakon promjena u SDS-u slična stvar bi trebalo da zadesi i njegovu partiju.

“Moj stav će biti potpuna reforma PDP-a, prepoznati one koji su ostvarili najbolje rezultate i mislim da to nije nikakva folozofija. Oni koji pobjeđuju treba dalje da vode procese, jer samo tako možemo doći do pobjede. Ako nastave oni koji ne pobjeđuju dalje da odlučuju, potpuno je jasno da na istim metodama ne možete očekivati drugačije rezultate“, zaključio je gradonačelnik Banjaluke.

Prema riječima analitičara, neminovno je da će u opozicionim redovima početi proces čišćenja i prekompozicije odnosa.

“Gubitnici izbora treba da napuste pozicije – zarad dobra stranke, zarad dobra opozicije. Pitanje je da li će se to desiti i u kom obimu. U suštini, sve ovo što se dešava u postizbornom period služi samo za unutrašnje repozicioniranje odnosa unutar opozicionog bloka”, ocjenjuje politički analitičar Mladen Bubonjić.

Dodaje Bubonjić da su najvećim opozicionim partijama potrebni jaki lideri koji mogu da okupe, ali i da postave odnose koji bi išli u opštu korist, a ne pojedinaca, kao i da izvrše programsku – političku prekompoziciju.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.