NaslovnicaPreporukaTokom 'Saraje...

Tokom ‘Sarajevske zime’ izvedeno više od 100 programa umjetnika iz cijelog svijeta

Ovogodišnje izdanje Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima”, poslije više od 100 programa u kojima su učestvovali umjetnici iz cijelog svijeta online ili uživo u protekla 43 dana, danas se završava nizom umjetničkih sadržaja.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić je kazao da je ovaj dan započeo obilaskom olimpijskih planina i akcijom sađenja sadnica u čast proljeća, pjesništva, dana šuma i voda.

U Muzeju književnosti i pozoriše umjetnosti BiH dječiji ansambl Bellarte priredio je baletni performans “Valcer za Sarajevo”, dok su plesači iz plesnog kluba Spin iz Sarajeva izveli akrobatski rock ‘n roll.

Prezentiran je i dokumentarni film “Barakatempo” o solidarnosti i posvećenosti slobodi i miru umjetnika, Marie Robert koja je, kaže Spahić, prije 30 godina započela akciju solidarnosti za BiH i Sarajevo i danas je ponovno tu.

Posljednji dan “Sarajevske zime” u Olimpijskom muzeju obilježen je otvaranjem izložbe 114 radova djece iz cijelog grada, posvećene njihovom putu umjetnosti pod nazivom “Moj svijet, moj novi put”.

Na Trgu Bosne i Hercegovine promoviran je moto za narednu “Sarajevsku zimu”, a planirano je i održavanje koncerta studenata Muzičke akademije Sarajevo u Domu Oružanih snaga BiH.

Spahić je neveo da će u popodnevnim satima studenti predstaviti veliki likovni rad sedam metara dug i dva i po širok, na kojem je radilo njih 15, pokloniti Muzeju mira i institutu za prevenciju konflikta kao svoj dar.

– “Sarajevska zima” poslije više od 100 programa u kojima su učestvovali umjetnici iz cijelog svijeta online ili uživo, završava jednom pričom koja je online. To je Paola Autore iz Italije koja izvodi ples na mostu Festina Lente – zaključio je Spahić.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.