ZDKTokom proteklog vikenda policijski službenici na području Zeničko-dobojskog kantona provodili pojačane aktivnosti

Tokom proteklog vikenda policijski službenici na području Zeničko-dobojskog kantona provodili pojačane aktivnosti

Nakon izvršenih analiza i procjena koje su vršene na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, tokom proteklog vikenda na području svih policijskih stanica od strane policijskih timova provođene su pojačane aktivnosti u cilju unapređenja stanja sigurnosti u svim segmentima, sa posebnim akcentom na unapređenja stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja.  

Naznačene aktivnosti su poduzimane sa ciljem preveniranja saobraćajnih nezgoda, kao i smanjenja posljedica istih, te dokumentovanja i sankcionisanja krivičnih djela i prekršaja u saobraćaju, sa posebnim akcentom na sankcionisanje bahatih vozača, odnosno višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja koji svojom vožnjom ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.  U tom kontekstu, uspostavljeni su kontrolni punktovi, sa ciljem pojačanihkontrola u saobraćaju, na kojim je vršeno legitimisanje idetaljan pregled vozača i svih lica u vozilu, uključujući ipreglede vozila.

U okviru ovih aktivnosti, u dane proteklog vikenda, od strane policijskih timova Uprave policije na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona ostvareni su sljedeći rezultati:

kontrolisano je 1510 vozača i vozila,
izdato je 575 prekršajnih naloga,
55 vozača je zatečeno da upravljaju vozilom pod uticajem alkohola,
11 vozača je zatečeno da  upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita,
1 prekršajni nalog je izdat zbog prijevoza lica pod dejstvom alkohola na prednjem sjedištu,  
izdato je 8 prekršajnih naloga zbog isteka važenja registracije vozila,
izvršen je pregled 663 lica i vozila po članu 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona,
privremeno su oduzeta dva putnička motorna vozila od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja, odnosno vozača za koja je izvršenim provjerama utvrđeno da u registru novčanih kazni imaju evidentirane veće iznose  neplaćenih novčanih kazni za prekršaje počinjene u saobraćaju, te je
za 86 lica izvršena provjera identiteta.

Kako bi se nivo bezbjednosti podigao na najveći mogući nivo, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE