Tokom pandemije od privrede i građana uzeto milijardu KM

ALARMANTNO

Tokom pandemije od privrede i građana uzeto milijardu KM

Oni lopatom uzimaju, a troši se nenamjenski, ističe Smailbegović

Nevladin sektor upozorava da u Bosni i Hercegovini postoji više od 3.400 parafiskalnih nameta, a od mnogih preduzeća nemaju baš nikakve koristi.

Ekonomista Faruk Hadžić ističe da su parafiskalni nameti i prije pandemije bili jedan od velikih opterećenja za našu ekonomiju.

Upozorenje struke

– Struka na njih upozorava godinama, i to kao problem koji treba rješavati tako da se iznosi tih naknada i taksi smanjuje i ukida. Podatak za period prije pandemije pokazao je da razne takse i naknade od privrede i građana uzmu gotovo milijardu KM – naglasio je Hadžić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ kaže da je u posljednje vrijeme čak i povećan broj nameta.

– Prije nekoliko godina napravljen je registar i tad ih je bilo više od 3.400. Sad ih, definitivno, ima više. Ta priča je zaustavljena na kreiranju registra, nijedan nije skinut. Svaki namet, a posebno parafiskalni, predstavlja opterećenje za poslovanje kompanija, posebno ova vrsta, jer je nepredvidiva. Privrednici nikad ne znaju kad će koji namet biti uveden i kako – istaknuo je Smailbegović.

Dodao je da ne zna do kada će država ignorirati potrebe privrede i loš poslovni ambijent.

– Ovome nema kraja, ovakva administracija, visoki porezi, spora javna uprava. Sve je naštimano da se uništava privreda, a sve zbog neznanja. Nema spremnosti da se napravi pozitivan korak. Vidjeli smo u Kantonu Sarajevo gdje se taj novac troši. Oni lopatom uzimaju, a troši se nenamjenski – naglasio je Smailbegović.

Nema kraja

Prema njegovim riječima, postoji mnogo skrivenih parafiskalnih nameta, a pretežno se radi o naplaćivanju nekih dozvola, certifikata i slično.

– Nijemci se ibrete da mi u BiH poslujemo uz ovakve propise. Zakoni su nam rigorozniji nego u Njemačkoj – zaključio je Smailbegović.

Najpoznatiji namet

– Najpoznatiji parafiskalni namet je taksa za istaknutu firmu, gdje se taksa plaća samo zato što firma postoji, bez bilo kakvog pružanja usluga. Pohvalno je što su se bar u Kantonu Sarajevo pojavile konkretne inicijative da se ove takse ukinu – kazao je Hadžić.

avaz