NaslovnicaLokalne Teme"Tiket na ZIS...

“Tiket na ZIS”: U Visokom je 14 objekata igara na sreću na vidno manjoj udaljenosti od 100 m od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata

Inicijativa „Tiket na ZIS“ iz Visokog, koja upozorava na nepoštivanje Zakona o igrama na sreću FBiH, danas je održala uličnu akciju da bi ukazala na to da u Gradu Visoko postoji minimalno 14 objekata igara na sreću kao što su kladionice i uplatna mjesta, a koja se nalaze na vidno manjoj udaljenosti od 100 metara od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata što je u suprotnosti sa navedenim zakonom.

Aktivisti inicijative su istaknuli da ključnim problemima smatraju nepoštivanje Zakona o igrama na sreću FBiH i nedovoljno precizirane zakonske odredbe, te to što priređivači igara na sreću lako i bez značajne kontrole dobijaju dozvolu za rad na lokacijama na kojima ovakvi objekti ne bi smjeli postajati. Dodali su i da postoje propusti u procedurama Ministarstva finansija FBiH pri izdavanju dozvola i manjak nadzora nad radom objekata igara na sreću od Poreske uprave FBiH.

„Naša inicijativa je stava da se Zakon mora poštovati i sprovoditi u potpunosti. Upravo su dostupnost i pristupačnost igrama na sreću ključni faktori rizika u razvoju maloljetničke ovisnosti o kockanju, a institucije imaju obavezu da zaštite maloljetnike, a to mogu postići upravo time što će poštovati zakon.“ – izjavio je na uličnoj akciji, Adi Zahirović, aktivista Inicijative „Tiket na ZIS“.

Iz Inicijative navode da prema zakonskim odredbama donesenim 2015. godine, da bi neki objekat priređivača igara na sreću dobio dozvolu za rad, oni su dužni pribaviti dokaz o vlasništvu prostora ili pravu na korištenje prostora i dokaz da se objekat ne nalazi na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, te pribaviti saglasnosti nadležne gradske službe za obavljanje djelatnosti. Međutim, ukoliko nadležna služba ne reaguje u roku od 10 dana od dana prijema zahtjeva, smatra se da je priređivaču igara na sreću izdata saglasnost.

Prethodno su, na zahtjev za izmještanjem kladionice podnesen od Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić”, iz nadležne gradske službe naveli kako oni nisu zaduženi za izmještanje kladionica koje su dobile dozvole prema ranijem zakonu već Ministarstvo finansija FBiH i Porezna uprava FBiH. S druge strane, nadležno Ministarstvo, nakon ispunjavanja svih propisanih uslova za privređivanje igara na sreću, i nakon što objekti od Grada dobiju dozvolu za rad, izdaje odobrenje na period od dvije godine, sa mogućnošću ponovnog produženja. Za sve objekte igara na sreću, Ministarstvo je zadnjih godina samo produžavalo valjanost dozvole, a da je sproveden bilo kakav nadzor, bilo bi utvrđeno da ti objekti prema Zakonu nemaju valjanu dozvolu, te Ministarstvo ne bi moglo do danas ni za jednu od spornih lokacija objekata igara na sreću produžiti odobrenje za rad ili izdati novo na spornim lokacijama koje još uvijek rade.

Aktivisti Inicijative pozivaju na odgovornost nadležna tijela koja omogućavaju da objekti igara na sreću budu u blizini obrazovnih ustanova i vjerskih objekata i ističu kako se Zakon mora poštovati.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.