NaslovnicaLokalne TemeTI BiH objavi...

TI BiH objavio mapu zloupotrebe javnih resursa: Visoko uvršteno zbog ovih “predizbornih radova i pojava”

U protekla dva mjeseca posmatrači Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) zabilježili su preko 1300 primjera korišćenja javnih resursa za promociju stranaka i kandidata i značajno povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu.

Također, Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) objavio je online mapu predizbornih radova čiji je početak ili završetak promovisan u protekla dva mjeseca. Podaci pokazuju da je u cijeloj BiH od 1.7. započelo 249 radova vrijednih 845 miliona KM, završeno je 227 radova vrijednih 175 miliona KM, a ukupna vrijednost javnih radova u ova dva mjeseca već je premašila godišnju vrijednost svih radova koji su po podacima Agencije za javne nabavke ugovoreni cijele prošle godine. Dodatna praksa koja je uvedena je predstavljanje planova gradnje infrastrukturnih objekata, za koje još nisu ni pokrenute procedure, a u prethodna dva mjeseca vrijednost ovakvih obećanih projekata je preko 500 miliona KM.

Zabilježeno je i značajno povećanje jednokratnih davanja usmjerenih na razne grupe stanovništva, gdje se u većini slučajeva radi u indirektnoj kupovini podrške birača javnim sredstvima. Tako je od 1. jula kroz jednokratna davanja svih nivoa vlasti građanima podijeljeno preko 200 miliona KM.

Na ovoj online mapi našao se i grad Visoko, a o kakvim “pojavama” se radi pogledajte u ovoj interaktivnoj mapi:

 

N.K. / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.