NaslovnicaPreporuka'The Hub of F...

‘The Hub of Fine Art’ stavio Mostar na umjetničku mapu Europe

Na oko 400 četvornih metara izložbenog prostora „The Hub of Fine Arts”, koji je svoja vrata posjetiteljima otvorio prije dvadesetak dana, izloženo je 70 djela moderne umjetnosti iznimne vrijednosti.

Po riječima kustosice Danijele Ucović, koncept „The Hub of Fine Artsa” pažljivo je osmišljen, a fokus u stvaranju koncepta je stavljen na djela umjetnika koji su stvarali u prvoj polovici 20. stoljeća.

– To razdoblje je odabrano jer je najzanimljivije i najplodonosnije i zato što se u tom razdoblju umjetnost najviše promijenila, tada nastaju kubizam, impresionizam, fovizam, ekspresionizam… Dakle, svi najveći stilovi koji pripadaju modernizmu – istaknula je Ucović.

Zastupljena su, među ostalima, djela ruskih konstruktivista Rodčenka, Popove, Ekster, Melera, zatim djelo Roberta Matte, Natalije Goncharove, Marca Chagalla, kao i portret Annie Bjarne, čuvenog talijanskog slikara Amedea Modiglianija.

– Od ukupno 74 skulpture Edgara Degasa, koji su u vlasništvu MTA Fondacije, u The Hub of Fine Artsu ih je izloženo desetak, a među njima je i jedna od najznačajnijih skulptura 20. stoljeća „Mala balerina”, koja predstavlja početak konceptualne umjetnosti i prekretnicu u modernoj umjetnosti – pojasnila je Ucović.

Iako je veličina galerijskog prostora donekle ograničavajući faktor, po njezinim riječima, prikazana su reprezentativna umjetnička djela koja ilustriraju najpotentnije razdoblje umjetnosti.

– Našim izlagačkim konceptom i dizajnom interijera, stvorena je prostor koji podsjeća na muzej i nosi europski duh s početka 20. stoljeća. Odlazak u našu galeriju je zapravo odlazak u svijet boja, u svijet različitih oblika i mašte. Prikazali smo geometrijsku apstrakciju, fovizam, impresionizam, ekspresionizam, kubizam i sintetički kubizam, kako bi što više prikazali bogatstvo i različitosti umjetnosti prve polovice 20. stoljeća – istaknula je.

U „The Hub of Fine Artsu” smještene su umjetnine koje su u vlasništvu MTA Fondacije, i one su prikupljane na temelju ostavštine M. T. Abrahama, koje su ranije izlagane u nekim od najprestižnijih svjetskih galerija i muzeja, poput Ermitaža u Sankt Peterburgu, Muzeja umjetnosti u Tel Avivu i bečke Albertine.

– S promišljenom postavkom, a mi smo pomno razrađivali naš koncept, može se itekako dosta toga pokazati i potaknuti kreativnost i imaginaciju. Sada imamo 70 djela ali će sigurno u biti izloženo stotinjak. Stalno ćemo raditi izmjene kako bismo osvježili postav i kako bismo posjetiteljima davali nove umjetničke impulse – kazala je Ucović.

„The Hub of Fine Arts” imat će i edukacijski karakter pa su u skladu s tim njegova vrata otvorena učenicima i studentima.

– Svaki dan imamo nekoliko skupina đaka i studenata što je nama izrazito važno jer su upravo mladi naša ciljna skupina. S posebnom smo pažnjom izradili bogat edukacijski program koji ćemo uskoro početi provoditi. Taj program namijenjen je djeci od tri godine pa naviše. Naravno, imamo edukacijske programe i za odrasle i stručnjake – pojasnila je kustosica.

Do kraja lipnja ulaz u „The Hub of Fine Arts” je slobodan za sve zainteresirane, a nakon toga cijena ulaznice bit će 30 maraka, a za državljane Bosne i Hercegovine 15 KM.

Ucović je istaknula kako cijena ulaznice neće biti prepreka da kolekciju pogledaju svi oni koji to žele:

– Ovdje se radi o zaista vrijednoj umjetničkoj kolekciji i kroz cijenu ulaznice željeli smo to valorizirati. Međutim, želimo biti otvoreni bosanskohercegovačkom društvu, pa će tako naša vrata uvijek biti otvorena za đake, studente i sve one koji uče o likovnoj umjetnosti. Također, svake nedjelje od 10 do 14 sati ulaz će biti besplatan za državljane Bosne i Hercegovine.

Kustosica „The Hub of Fine Artsa” istaknula je kako će ova mostarska galerija proširiti turističku ponudu Mostara te  će vrlo skoro postati nezaobilazna stanica za strane turiste.

– Već sada imamo strane posjetitelj svaki dan, u našem prostoru se čuju različiti jezici i dolaze nam ljudi iz cijelog svijeta. Kao što nam je cilj da budemo dostupni svim stanovnicima Mostara i Bosne i Hercegovine, isto tako želimo na kulturnoj i turističkoj mapi ponuditi stranim gostima još jedno važno mjesto pored Starog mosta i drugih dobro poznatih znamenitosti Mostara – zaključila je kustosica  „The Hub of Fine Artsa” Danijela Ucović.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.