SvijetAmerikaTexas proglasio stanje katastrofe zbog požara koji su izmakli kontroli

Texas proglasio stanje katastrofe zbog požara koji su izmakli kontroli

Američka država Texas proglasila je u utorak stanje katastrofe zbog velikih šumskih požara koji su izmakli kontroli, dok je hiljade stanovnika evakuisano iz domova.

Četiri požara u najsjevernijem dijelu države, poznatom kao Texas Panhandle, rasplamsala su se u ponedjeljak i već su zahvatila 240.000 hektara zemlje, saopštili su lokalni zvaničnici.

Saopštili su je brzo širenje šumskih požara podstaknuto udarima vjetra jačine između 64 i 96 kilometara na sat te suhim i neuobičajeno toplim vremenskim uslovima.

Do sada je 5.000 stanovnika evakuisano iz svojih domova, a očekuje se još više naloga za evakuaciju jer se požari nastavljaju širiti.

Guverner Texasa Greg Abbott proglasio je stanje katastrofe za 60 okruga u Panhandleu.

“Proglasio sam stanje katastrofe kako bih osigurao da se kritični resursi za odgovor na požar brzo rasporede u područja u Texas Panhandleu koja su pogođena razornim šumskim požarima. Očekuje se da će se vrući i suhi uslovi uzrokovani visokim temperaturama i vjetrovitim uslovima nastaviti u regionu i narednih dana. Ovi uslovi bi mogli povećati potencijal šumskih požara da postanu veći i opasniji”, rekao je Abbot.

Mnogi putevi i autoputevi u regionu zatvoreni su zbog požara i dima koji stvaraju skoro nultu vidljivost.

Vatrogasci se trenutno bore s ukupno 13 šumskih požara u cijeloj državi.

Upozorenja od požara su na snazi za države Texas, Oklahoma i Kansas.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE