NaslovnicaZDKPolitikaTešanj: Za "P...

Tešanj: Za “Poslovne ideje mladih” ukupno 225.000KM

U okviru projekta «Poslovne ideje mladih» tešanjski načelnik je potpisao ugovore o podsticajima u svrhu pokretnja vlastitog biznisa sa sedam budućih poduzetnika. Projekt „Poslovne ideje mladih“ pokrenut je 2011. godine. U njegovu provedbu Općina je do sada investirala oko 225 hiljada maraka čime je pokrenuto 31 preduzeće, i otvorena 54 nova radna mjesta.

Program podrške poslovnim idejama mladih u Tešnju se provodi od 2011. godine. Ove godine na javni poziv prijavljeno je 13 projekata. Odobreno ih je sedam. Cilj je kod maldih ljudi probuditi i stimulirati poduzetništvo.

„Već radim to pet, šest godina kao free lance, tako da će ovo sada biti zaokružena priča u jednoj firmi.“ – Almin Plančić, web programer

„Najviše je popularan odlazak mladih vani. Ja sam vidio ovdje priliku da pokušamo nešto novo uraditi, da pokušamo zaustaviti taj trend mladih koji odlaze vani.“ – Muhamed Brka, fizioterapeut

Na ovaj način u Tešnju je do sada registrirano 31 preduzeće. Uposlene su 54 mlade osobe.

„Dakle, ukupna sredstva za pet godina su oko 225.000 KM. U ovoj godini 50.000 maraka za registraciju preduzeća, zatim doprinose, u određenom periodu i, u odredjenim slučajevima zakup poslovnog prostora.“ – Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj

Model koji je razvila Općina Tešanj prepoznali su i u Institutu za razvoj mladih KULT koji su ovaj model prenijeli u još šest   općina u BiH.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.