Home BiH Kultura Tešanj ima više članova SDP-a od Zenice?

Tešanj ima više članova SDP-a od Zenice?

0
Tešanj ima više članova SDP-a od Zenice?

Trojica od ukupno četiri zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona – bivši premijer Vlade ZDK Munib Husejnagić (Zenica), bivši ministar policije Rifat Delić (Zavidovići) i aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić (Doboj-Jug), jedini su kandidati za novog predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a ZDK, koji će svoje izbore provesti u nedjelju, 31. Maja, od 7 do 19 sati.

Istog će se dana birati i rukovodstva svih općinskih organizacija u ZDK. Pravo glasa, po sistemu jedan član – jedan glas, ima ukupno 4 014 članova SDP-a koji su obnovili članstvo i platili članarinu.

Zanimljivo je da najviše članova s obnovljenom registracijom ima u Tešnju – 1 011, dok je u Zenici, sa 2,5 puta više stanovnika, registriran samo 951. To sugerira da je socijaldemokratska opcija u ovom gradu na najnižim granama.

Međutim, ovako mali broj članova u Zenici donekle ne treba ni čuditi jer su zenički kadrovi u proteklom periodu bili na čelu Vlade ZDK, Fikret Plevljak, Munib Husejnagić, kao i na čelu KO SDP-a, Mirsad Mešić, te da je pod njihovim vodstvom ova stranka doživjela potpuni debakl na proteklim općim izborima u ZDK, a ništa bolje nisu prošli ni na općinskim.

Naime, od 10 zastupnika u prošlom mandatu u Skupštini ZDK, SDP je pao na samo četiri, a jedni zenički zastupnik je ostao upravo Husejnagić, koji je bio nosilac liste. Tako će vrlo zanimljivo biti i ko će u konkurenciji Mladena Simića, Edina Terzića i Ismeta Fermića pobijediti u Zenici i naslijediti Saida Mujkanovića.

Komentari

komentara