Tešanj: 7 projekata vrijednosti 18 490 KM za bolji život na prostoru općine

557

U općini Tešanj upriličeno je potpisivanje ugovora sa sedam neformalnih grupa M-stream programa, odnosno Omladinske banke. Ove neformalne grupe bile su učesnice na regionalnom turniru, koji se održao u općini Doboj Jug, a na kojem su bile i grupe iz slijedećih općina: Tešanja, Doboj Juga, Usore, Doboja i Odžaka. Turnir društvenih inovacija se implementira od prošle godine u organizaciji Fondacije Mozaik.

Belma Rizvanović, programska savjetnica i mentorica ispred Fondacije Mozaik nam je ovom prilikom rekla kako je Fondacija jako zadovoljna činjenicom da su ove godine uspjeli realizirati deset regionalnih turnira na kojima su imali jako dobru posjećenost mladih iz svih općina i opština, a te općine su prijavile svoje učešće ranije u M-zoni.

Član odbora Omladinske banke u Tešnju, Armin Maglić ističe da je uz pomoć Fondacije Mozaik od novembra prošle godine radio na razvoju jedne poduzetničke ideje, odnosno riječ je o izradi igre za djecu predškolskog i školskog uzrasta, sa kojom roditelji i vrtići mogu da rade na razvoju nekih ključnih vještina kod djece tog uzrasta.

Klub mladih Trepče je izradio projekat za izgradnju staze zdravlja u naseljenom mjestu Trepče, koja će uz pomoć sredtsva koja su obezbjeđena kroz ovaj projekat biti implementirana uskoro.pojasnio nam je Salih Hasanbašić, član ove neformalne grupe.

Projekti koji će biti realizirani su različiti ali svi imaju zajednički cilj, a to je unaprijeđenje kvalitete života na ovim prostorima. Ovom prilikom Mirnes Dedukić, službenik za mlade Općine Tešanj nam je rekao da se na poziv za projekte javilo 11 neformalnih grupa, dok je njih 7 ispunilo sve predviđene kriterije i potpisalo danas ugovore.

Vrijednost ovih 7 projekata iznosi 18 490 KM od kojih je dio sredstava obezbjedila Općina Tešanj, a preostali dio Fondacija Mozaik.

Komentari

komentara