NaslovnicaBiHTegeltija: Na...

Tegeltija: Na Delfi ekonomskom forumu u fokusu ekonomske posljedice rata u Ukrajini

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da je 7. Delfi ekonomski forum u Grčkoj obilježila situacija u vezi s krizom u Ukrajini i ekonomske posljedice koje izaziva taj sukob.

– Mislim da je sa stanovništa svih nas u ovom trenutku najvažnije da se ratni sukob u Ukrajini što prije završi, te da će, vjerovatno, onda na dnevni red doći pitanja koja se tiču strategije i razvoja energetike i snabdijevanja alternativnim izvorima – naveo je Tegeltija u video izjavi.

Nakon radnog ručka premijera zemalja zapadnog Balkana s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, Tegelatija je rekao da je Micotakis izrazio interesovanje za svaku od zemalja regiona. Najviše je, prema njegovim riječima, razgovarano o mogućnostima razvoja energetike u budućem periodu i kako prebroditi trenutnu krizu u vezi s energentima, jer se većina zemalja susreće s ogromnim rastom cijena električne energije. Tegeltija je naveo primjer da je samo u Grčkoj cijena električne energije porasla za 60 posto.

Kada je riječ o BiH, Tegeltija je rekao da se premijer Grčke posebno interesovao za pitanje izbornog zakonodavstva, da li će se usvojiti izmjene ili ne, jer je to, prema riječima Micotakisa, svakodnevno na dnevnom redu premijera i ministara vanjskih poslova u EU.

– Ono što sam ja rekao jeste da je pitanje izbornog zakonodavstva, pitanje dogovora Hrvata i Bošnjaka unutar FBiH i da zaista vjerujemo da će dogovor biti postignut prije raspisivanja samih izbora – dodao je Tegeltija.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.