Tarik Halilović (PzP): Uprava OŠ “Safvet – beg Bašagić” u Visokom trenira strogoću nad djecom zastarjelim i neodgovornim metodama

10909

Uprkos pedagoškim standardima i slobodi kretanja, Uprava OŠ “Safvet – beg Bašagić” u Visokom, trenira strogoću nad djecom zastarjelim i neodgovornim metodama.

Jedna od njih je ograničavanje kretanja i zabrana izlaska iz učionica tokom odmora. Takvo ponašanje, rezultiralo je jučerašnjim incidentom, usljed kojeg je učenik devetog razreda, iskočio kroz prozor škole sa visine od skoro 5 metara, riskirajući pri tom vlastitu sigurnost i život.

Koliko god da je to nepromišljen čin, ipak je dječji.

Nevjerojatno je koliko pojedinci na upravnim pozicijama sebi dozvoljavaju neposredno nakon samog imenovanja.

Reakcija škole na to je oduzimanje telefona svim đacima iz razreda, te smanjenje vladanja svim učenicima u razredu. Uprava škole smatra da za ovaj nemili i užasni događaj učenik i njegovi vršnjaci trebaju snositi odgovornost, a nikako uprava škole.

Dakle, logika da su djeca kriva, a nikako uprava škole je dokaz da se u ovoj školi ne koriste pedagoške metode za odgoj nego isključivo autorativne utemeljene na bezobzirnosti što je suprotno svim konvencijama o pravima djeteta.

Ova reakcija otkriva svu bezobzirnost i nesposobnost našeg obrazovnog sistema.

I koliko god ovo bilo pametno ili ne, bez obzira na to što mi pojedinci govore da ova borba nije “politički pametna”, ne želim više da šutim na ovakve stvari!

Igrom slučaja, moja sestra pohađa istu ovu školu i svjedočila je svemu kao i sva ostala djeca.

Saznao sam za događaj i nazvao direktoricu ove škole nakon čega sam je zamolio da me informiše o navedenom slučaju kao gradskog vijećnika.

Odgovore koje sam dobio su isuviše bezobrazni i nemarni, a uključivali su: opravdanje da naravno smatraju da su djeca kriva, a ne uprava škole, da je direktorica svjesna da ne smiju oduzimati pravo kretanja djeci, da ne smiju oduzimati predmete (telefone u ovom slučaju su izuzeli svim đacima, te tražili da ih roditelji otključavaju pred direktoricom kako bi se uvjerili da niko od njih nije snimao događaj), te da je direktorica svjesna da su to radnje koje smije poduzimati jedino policija.

Dobih odgovor i da je direktorica škole svjesna da se radi o zloupotrebi položaja i da je spremna da snosi odgovornost.

Usprkos svemu tome i dalje me najviše zabrinjava činjenica da odgovornost za navedeni slučaj prebacuju na djecu.

Sistem se mora mijenjati pod hitno.

Očekujem reakciju i kantonalnog ministarstva obrazovanja te resornog ministra Spahije Kozlića pod hitno.

Uprava, a posebno direktorica, mora snositi disciplinske posljedice.

I pored svega, zaista svaka čast svim profesorima i nastavnicima koji usprkos ovakvom obrazovnom sistemu i ljudima na pozicijama odlučivanja uspijevaju pronaći način da djecu izvedu na pravi put.

Reakcija i snošenje odgovornosti nam treba hitno.

Komentari

komentara