NaslovnicaSvijetTalibani obno...

Talibani obnovili kaznu bičevanja

Tri žene i 11 muškaraca bičevani su danas po naređenju suda u Afganistanu nakon što su proglašeni krivim za krađu i “moralna krivična djela”, saopštili su zvaničnici.

Ovo su prva potvrđena bičevanja od kada je talibanski vrhovni vođa naredio sudijama ovog mjeseca da u potpunosti primjenjuju islamski šerijatski zakon, rekavši da je fizičko kažnjavanje obavezno za određena djela.

Kazi Rafiulah Samim, šef odjeljenja za informisanje i kulturu u provinciji Logarm, rekao je agenciji AFP da bičevanje nije obavljeno javno.

“Maksimalan broj udaraca bičem za bilo koga bio je 39”, rekao je Samim.

Vrhovni lider Hibatulah Ahundzada naredio je sudijama ovog mjeseca da u potpunosti primjenjuju sve aspekte šerijata, uključujući javna pogubljenja, kamenovanje i bičevanje, kao i amputaciju udova lopovima.

Visoko.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.