NaslovnicaSvijetTaj Mahal, na...

Taj Mahal, nakon šest mjeseci, ponovo otvoren za posjete

Ponovo je otvoren historijski arhitektonski spomenik Taj Mahal koji je bio šest mjeseci zatvoren u okviru mjera borbe protiv pandemije COVID-19.

Malo se ljudi pojavilo da vidi kultni Taj Mahal. Ulaz, koji obično ima duge redove, u ponedjeljak je uglavnom bio prazan dok su službenici čekali posjetitelje, prenosi BBC.

Nove epidemiološke mjere uključuju zabranu grupnih fotografija, provjeru temperature na ulazu i digitalne karte. Selfiji su dopušteni.

Spomenik će dnevno primiti 5.000 posjetitelja, jer izvještaji Indije bilježe slučajeve Covida-19 svaki dan.
Mramorni mauzolej iz 17. stoljeća sagradio je mogulski car Shah Jahan u spomen na svoju kraljicu Mumtaz Mahal.

Odavno je jedna od vodećih turističkih atrakcija, a svaki dan je prije pandemije imala je 70. 000 posjetitelja.

Posljednji je put Taj Mahal nakratko zatvoren 1978. godine kada je grad Agra, gdje se i nalazi, poplavio. I prije toga, spomenik je bio zatvoren na nekoliko dana 1971. godine, tokom rata između Indije i Pakistana.

Čitav kampus je saniran prije nego što su se vrata otvorila u 8 sati jutros i svi su dužnosnici viđeni u maskama i štitovima za lice, rekao je za BBC lokalni novinar Yogesh Kumar Singh, koji je bio kod spomenika kada je otvoren.

Indija je do sada prijavila više od pet miliona slučajeva koronavirusa, a Uttar Pradesh, u kojem se nalazi Taj Mahal, peta je savezna država u Indiji po broju slučajeva koronavirusa. Ujedno je to i najmnogoljudnija država u Indiji.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.